ΟΟΣΑ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Βραζιλίας στον Οργανισμό

0
46

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία πλέον υποστηρίζει την ένταξη της Βραζιλίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) πριν από αυτήν της Αργεντινής, έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση στην Βραζιλία.

Η αλλαγή των σχεδιασμών της Ουάσινγκτον, που μέχρι πρότινος έλεγε ότι θέλει η Αργεντινή να είναι η επόμενη χώρα στη σειρά προς εισδοχή σε αυτό το κλαμπ πλουσίων κρατών, εκλήφθηκε από την κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, δηλωμένο θαυμαστή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ως μεγάλη νίκη της προσπάθειάς του να συσφίξει τις διμερείς σχέσεις αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019.

«Οικοδομούμε σθεναρή εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», συνόψισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου μέσω Twitter αντιδρώντας στην είδηση, την οποία δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Folha de São Paulo και επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά. Η αμερικανική πρεσβεία στην Βραζιλία προτίμησε να μην σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Η αμερικανική υποστήριξη στην προσπάθεια της Βραζιλίας να ενταχθεί στον ΟΟΣΑ θεωρήθηκε από αρκετούς ως χειροπιαστή απόδειξη των ιδεολογικών συγγενειών ανάμεσα στον Μπολσονάρου και τον Τραμπ, που επέλεξαν να παραμερίσουν τα χρόνια των διενέξεων για το εμπόριο και το κλίμα αμοιβαίας δυσπιστίας και να επιδιώξουν στενότερη σχέση.

Η εισδοχή της Βραζιλίας στον ΟΟΣΑ θα αντιμετωπιζόταν από παράγοντες των αγορών περίπου σαν σφραγίδα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στην οικονομία της χώρας. Αλλά η ένταξη δεν αναμένεται άμεσα.

Η εκλογή του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες στην προεδρία της Αργεντινής στα τέλη της περασμένης χρονιάς φαίνεται πως συνέβαλε στην αλλαγή της σειράς που προτιμούν οι ΗΠΑ.

Στη Λατινική Αμερική, μόνο η Χιλή και το Μεξικό ανήκουν στον ΟΟΣΑ. Η Κολομβία αναμένεται να γίνει μέλος του σύντομα. Τον Οκτώβριο, ο Μπολσονάρου σημείωσε πως η διαδικασία είναι μακρά και η Βραζιλία ίσως χρειαστεί από έναν ως ενάμιση χρόνο για την ολοκλήρωση της εισδοχής της.