Ορέσκιν: Εισροή επενδύσεων στη Ρωσία μετά τον ανασχηματισμό

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν δήλωσε ότι οι ξένοι επιχειρηματίες βλέπουν με αισιοδοξία τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στη ρωσική κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να επενδύσουν στη ρωσική οικονομία και να έρθουν με προτάσεις για νέα έργα. Την εικόνα αυτή για τις διαθέσεις ξένων επιχειρηματιών μετέφερε μέσω της συνέντευξης που έδωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία -24» από το Νταβός, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

«Η ρυθμιστική γκιλοτίνα, η άρση των εμποδίων τα οποία υπάρχουν στη ρωσική οικονομία, οι αλλαγές και ρυθμίσεις που γίνονται σε διάφορους τομείς και πολλά άλλα θα υλοποιηθούν στα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε ο Ορέσκιν, επισημαίνοντας ότι στη Ρωσία βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 28η θέση στον κατάλογο του Doing Business.

Ο διεθνής οίκος Moody's είχε επισημάνει νωρίτερα ότι η αιφνίδια αλλαγή της κυβέρνησης δημιουργεί «κάποια αοριστία» στην οικονομική πολιτική της Ρωσίας. Οι αναλυτές του επεσήμαιναν ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς σημαντικές αλλαγές, καθώς τόσο οι δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και οι δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν λένε ότι η κυβέρνηση γενικά θα συνεχίσει την προηγούμενη πολιτική όσον αφορά στην ανάπτυξης της χώρας. Παράλληλα, επισήμαιναν ότι αναμένουν περαιτέρω ανάπτυξη των μεγάλων εθνικών επενδύσεων, οι οποίες θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία.

Ο ηλικίας 37 ετών Μαξίμ Ορέσκιν διορίσθηκε με διάταγμα του Ρώσου προέδρου σύμβουλός του, ενώ τη θέση του υπουργού οικονομικής Ανάπτυξης στη νέα κυβέρνηση διορίσθηκε ο ηλικίας 40 ετών Μαξίμ Ρεσέτνικοφ πρώην περιφερειακός κυβερνήτης.