Πολωνία: Πολλά εργοστάσια επισπεύδουν την αυτοματοποίση, αντικαθιστώντας τους εργάτες

0
53

Πολλά εργοστάσια στην Πολωνία, όπως το Kon-Plast του Χένρικ Καμίνσκι, στο Στάρε Μιάστο στην κεντρική Πολωνία, έσπευσαν να αυτοματοποιήσουν μέρος της παραγωγής τους, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόθεση του κυβερνώντος Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής.

Τα σχέδια του εθνικιστικού PiS να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 4.000 ζλότι έως τα τέλη του 2023, σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα του 2019, ξεκινώντας από μία αύξηση 15%, στα 2.600 ζλότι, αυτόν τον μήνα, εγκυμονούν τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αύξηση τιμών και να έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Ήδη στο εργοστάσιο της οικογένειας Καμίσκι, ένα νέο τυπογραφικό μηχάνημα θα αντικαταστήσει τα δύο μέλη από κάθε τετραμελή ομάδα εργαζομένων που δουλεύει σε κάθε βάρδια. «Εξοικονομούμε τους μισθούς οκτώ εργαζομένων εφαρμόζοντας αυτόν τον αυτοματισμό», τονίζει ο Χένρικ Καμίνσκι.

Σε έρευνα της εταιρείας Randstand προκύπτει πως περίπου το ένα τέταρτο των πολωνικών επιχειρήσεων, που απασχολούν εργατικό δυναμικό με τον κατώτατο μισθό, έχουν σταματήσει τις προσλήψεις τον Ιανουάριο, ενώ ποσοστό λίγο κάτω του ενός πέμπτου σχεδιάζει να μειώσει το προσωπικό.

Το PiS επανεξελέγη για δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο χάρις στις εξαγγελίες του, στο πλαίσιο του συνθήματος της «πολιτικής της αξιοπρέπειας», για γενναίες επιδοτήσεις στις οικογένειες με παιδιά και για άνοδο του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών.

Στόχος είναι η προσέγγιση της αγοραστικής δύναμης των Πολωνών εγγύτερα προς αυτήν των Δυτικοευρωπαίων και να απομακρύνει το μοντέλο παραγωγής της χώρας από τα πρότυπα της παροχής φθηνού εργατικού δυναμικού.

Και οι γειτονικές χώρες, Ουγγαρία και Δημοκρατία της Τσεχίας, είχαν προχωρήσει σε τέτοιες αυξήσεις μισθών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απώλειες εισοδήματος των πολιτών τους μετά το ‘πάγωμα’ που επέβαλαν οι διεθνείς οικονομικές κρίσεις, αλλά και για να προσελκύσουν ξανά στη χώρα εργατικό δυναμικό που διέφυγε σε άλλες οικονομίες.

Παρ’ όλο που η πλειονότητα των Πολωνών επικροτεί τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καθώς το 98% του εργατικού πληθυσμού κερδίζει πολύ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό στη Γερμανία, πολλοί προειδοποιούν για ορισμένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις από μία τέτοια αύξηση στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Κριστιάν Ζαβόρκσι της Credit Agricole CIB, «έστω και μία μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει σημαντικές συνέπειες στον πληθωρισμό, οι τιμές των υπηρεσιών, που απασχολούν χαμηλόμισθο προσωπικό θα υποφέρουν, καθώς θα αυξηθούν οι τιμές».

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έφθασε το 3,4%, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στην επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ άλλοι πιθανολογούν περαιτέρω αύξησή του άνω του 4% στο πρώτο τέταρτο του 2020.

Η Credit Agricole CIB εκτιμά επίσης πως εάν εφαρμοσθούν οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις, η απασχόληση στον επιχειρηματικό τομέα θα είναι το 2024 κατά 3,5% μικρότερη από το εάν θα παρέμενε ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα του 2019. Κοντολογίς, μία διαφορά 200.000 στις θέσεις εργασίας.

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να δρομολογήσει ένα κοινό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό, καθώς οι οικονομικές κρίσεις και οι μορφές ευέλικτης εργασίας που κυριάρχησαν μέσα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της κρίσεις, θεωρείται πως έχουν γεννήσει εργασιακές και οικονομικές ανισότητες. Η φτώχεια των ήδη εχόντων εργασία έχει αυξηθεί από 8,1% στο 9,6% μέσα στο διάστημα 2005 -18, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.