Σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών στο τέλος του 2019, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει τις τιμές.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, χαμηλότερα από το 1,5% το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016.

Οι τιμές των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία υποχώρησαν 7,5% στο διάστημα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση, όπως συνέβαλε και η πτώση στις τιμές των ενδυμάτων.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε επίσης και σε δομική βάση, στο 1,4% τον Δεκέμβριο από το 1,7% του Νοεμβρίου, που αποτελεί επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016.

Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η BoE θα μειώσει τα επιτόκια στους επόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται χαμηλότερα του στόχου της ΒοΕ για 2% από τον Αύγουστο του 2019, και δύο αξιωματούχοι προσφάτως δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν ανακάμψει.