Στα 100 δισ. ευρω οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Τα εγχώρια ομόλογα επωφελούνται από το θετικό κλίμα που επικρατεί σε όλες τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης καθώς αναζοπυρώνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Αρκετές χώρες σπεύδουν ήδη να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία προχωρώντας σε νέες εκδόσεις χρέους. Πορτογαλία και Σλοβενία ανακοίνωσαν σήμερα την έκδοση 10ετών ομολόγων, ενώ η Ιρλανδία θα εκδώσει 15ετή ομόλογα.

Μέσα στο μήνα αναμένεται και άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, να βγουν στις αγορές αντλώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, περίπου 100 δισ. ευρώ.

Την έξοδο προς τις αγορές αναμένεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, παρόλο που οι δανειακές της ανάγκες για φέτος, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρω, είναι πλήρως καλυμμένες.

Στην εγχώρια αγορά το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 1,40% από το 1,45% που είχε φθάσει μετά την έλευση της νέας χρονιάς.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 58 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,41% έναντι -0,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,70%.