Στα 87 εκατ. ευρώ οι πόροι του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Βιοοικονομία, το 2020

0
38

Περί τα 87 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 πρόκειται να διατεθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τη Βιοοικονομία, όπως έγινε γνωστό σε ημερίδα με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων, που συνδιοργανώθηκε την Πέμπτη, από το ΥΠΕΝ, τη Σύμπραξη Εταιρειών Βιολογικών προϊόντων και Ευρωπαϊκής Επιτροπής (BBI-JU) και το Δίκτυο «Πράξη», με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, την οποία χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ήταν η παρουσίαση του προγράμματος χρηματοδότησης επενδύσεων και έργων στον τομέα της Βιοοικονομίας του 2020.

Όπως δήλωσε ο κ. Αραβώσης, «η Βιοοικονομία στηρίζεται στη μετατροπή της βιομάζας σε ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνουν από τρόφιμα και φάρμακα έως βιομηχανικά προϊόντα και ενέργεια.

Αναφέρεται στη βιώσιμη και κυκλική διαχείριση φυσικών πόρων και αφορά τομείς όπως η αγροτοβιομηχανία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα τρόφιμα, η υφαντουργία, τα ειδικά χημικά, τα φάρμακα, τα βιοδιυλιστήρια, η βιοενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, «το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο είναι μεγάλης εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που επιτρέπει την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών, χωρίς να υποβιβάζονται οι ανάγκες των μελλοντικών γενεών».

Απ' την πλευρά της η Ελένη Ζήκα, υπεύθυνη του Προγράμματος, αναφέρθηκε στο πλαίσιο προϋπολογισμού του και τους στόχους του, τις επιστημονικές προτεραιότητες και τις προκλήσεις που γεννώνται:

«Η μετάβαση στη Βιοοικονομία είναι στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και απαντά στη σταδιακή εξάντληση των ορυκτών πόρων, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη δημιουργίας κυκλικών συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης πρώτων υλών, ενέργειας και τροφίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά.