Στουρνάρας: Πάνω από το 2% έκλεισε το 2019 η ανάπτυξη – Επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα

Ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% εκτιμά ότι πέτυχε η ελληνική οικονομία «παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας» η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό ανέφερε ο κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι η ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό  γύρω στο 2,5% το 2020 (σ.σ. ένατι στόχων για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% το 2019 και κατά 2,8% το 2020 που εκτιμά το ΥΠΟΙΚ).

Εκτίμησε επίσης, «ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020».

Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι οι εξελίξεις της χρονιά που πέρασε μας δίνουν το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερο αισιοδοξία.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση. Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν.