ΣΥΡΙΖΑ: Με προκάλυμμα το επίδομα γέννησης κόβουν χιλιάδες δικαιούχους των Επιδομάτων Παιδιού, Στέγασης και ΚΕΑ

«Με προκάλυμμα   το επίδομα γέννησης των 2.000 € η κυβέρνηση κόβει χιλιάδες δικαιούχους των Επιδομάτων Παιδιού, Στέγασης και Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)». Αυτό δήλωσε η βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών και αναπληρωτής τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Ειδικότερα:

«Είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που με προκάλυμμα τα 2.000 € στερεί από χιλιάδες δικαιούχους το ΚΕΑ το επίδομα στέγασης και το επίδομα παιδιού που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ανάσα σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Ο προϋπολογισμός για την πρόνοια το 2020 είναι για πρώτη φορά μειωμένος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ μετά από 4 χρόνια συνεχών αυξήσεων. Οι περικοπές υλοποιούνται τάχιστα.

Το πολυδιαφημισμένο επίδομα γέννησης των 2.000 € δεν αποτελεί «ένα από τα νέα θεμέλια της δημογραφικής πολιτικής» όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση.

Είναι ένα πρώτο επίδομα για το παιδί και το στηρίζουμε. Καλωσορίζουμε τη Ν.Δ. στην λογική των παροχών και επιδομάτων που τόσο κατασυκοφάντησε προεκλογικά. Τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει κοινωνία ισότητας χωρίς τις κοινωνικές παροχές. 

Έχουν αναπτυξιακή διάσταση, δηλαδή κάθε ευρώ που δίνεται από το κράτος επιστρέφει στην οικονομία πολλαπλασιασμένο επί 1,3, γιατί αυξάνει την ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αποδείχτηκε αυτό περίτρανα με την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος κατά 600 εκ. με αποτέλεσμα να πέσει ο τζίρος στην αγορά μέχρι 25%, όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς.

Το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας απαιτεί, για την αντιμετώπισή του, συστηματική μελέτη και συνδυασμένες δράσεις και μέτρα, σαν αυτά που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: τα σχολικά γεύματα, η δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλα τα παιδιά, το επίδομα παιδιού, το ΚΕΑ, το επίδομα στέγασης, η καταπολέμηση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, το ισχυρό και διαφανές κράτος πρόνοιας. Ανάλογα μέτρα ουδέποτε είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015 και σήμερα η Ν.Δ. τα ξηλώνει.

Πράγματι, μέσα στην κρίση αυξήσαμε τον προϋπολογισμό της πρόνοιας από τα 790 εκατομμύρια στα 3,5 δις, ενώ ταυτόχρονα μετατρέψαμε συνολικά  το προνοιακό κράτος σε ψηφιακό και διαφανές, ασπίδα κατά των πελατειακών σχέσεων. Από αυτά, τα 1,4 δις αφορούν το παιδί:

-1,1, δις για επίδομα παιδιού σε 1.660.000 παιδιά, 900.000 οικογένειες από 650 εκ. σε 1.400.000 παιδιά το 2015

-270 εκ για 156.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, από 79.000 το 2015.  Το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις των παιδιών. Είπατε ότι ήταν δικό σας κατόρθωμα.

-71 εκ για 185.000 καθημερινά ζεστά γεύματα σε δημοτικά σχολεία. Αυτό είναι μέτρο για την σχολική διαρροή, όχι η τιμωρία των παιδιών.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 300 εκατομμύρια του επιδόματος στέγης  που αφορούν  667.000 άτομα και επιπλέον 200 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Αντί όμως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να διατηρήσει και να επεκτείνει περαιτέρω τα υφιστάμενα μέτρα, προωθεί μέσα από τις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου περικοπές του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του ΚΕΑ.

Των τριών δηλαδή βασικών επιδομάτων που βοηθούν την οικογένεια και το παιδί: και συμβάλουν στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές οι περικοπές είναι διάφορα αντιεπιστημονικά και αναχρονιστικά ιδεολογήματα της συντηρητικής παράταξης που κλείνουν το μάτι» στο ακροδεξιό της ακροατήριο. Την περικοπή αυτή την πετυχαίνει με δύο τρόπους:

1.Περικόπτει τα επιδόματα αν έστω και ένα από τα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών. Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που προσκρούει στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού την οποία έχει κυρώσει και η χώρα μας και καταπατά ευθέως τα δικαιώματα των παιδιών σε αξιοπρεπή διαβίωση, δήθεν υπερασπιζόμενο το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι η σχολική διαρροή, αλλά όπως κάναμε εμείς με το ΚΕΑ, καταφέρνοντας να έχουμε αύξηση της σχολικής ένταξης σε υποβαθμισμένες περιοχές και κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.

2.Περικόπτει τα επιδόματα γέννησης, παιδιού και στέγασης ανάλογα με την καταγωγή των παιδιών. Η Ν.Δ. απαιτεί για πρόσφυγες και μετανάστες 12ετή υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Θεωρούμε απαράδεκτο να διαχωρίζονται τα παιδιά ανάλογα με την καταγωγή τους. Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή των γονιών των παιδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία για το σύνολο των γονέων σε ότι αφορά τα επιδόματα  στέγασης και παιδιού όπως γίνεται σήμερα, με την απαίτηση για όλους, έλληνες και μη, πενταετούς υποβολής φορολογικής δήλωσης. 

Για το επίδομα γέννησης, πιστεύουμε ότι αρκεί, όπως ισχύει στο ΚΕΑ, η υποβολή φορολογικής δήλωσης το χρόνο πριν τη γέννηση.

Η μετονομασία του ΚΕΑ σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα χωρίς να αλλάζει σε τίποτε τη δομή του, γίνεται με σκοπό να παραπέμψει στο αποτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα του 2014 για 30.000 δικαιούχους και να οικειοποιηθεί το ΚΕΑ, το οποίο δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας 700 εκατομμύρια για 650.0000 συμπολίτες που είχαν αφεθεί στην ακραία φτώχεια και στην τύχη τους μέχρι το 2015.

Πρόκειται για τα γνωστά επικοινωνιακά παιχνίδια της ΝΔ για να σβήσει από την συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ταυτόχρονα οικειοποιείται καινοτόμες πολιτικές που είχαμε υλοποιήσει.

Φοβούμαστε ότι η Κυβερνητική πολιτική θα συνεχίσει τον ολισθηρό δρόμο της συντηρητικής αναδίπλωσης και της δραστικής περικοπής των παροχών κοινωνικής πρόνοιας. Θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του κράτους πρόνοιας που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας».