Τετραήμερο πτωτικό σερί για τη στερλίνα, εν αναμονή μείωσης επιτοκίων από την BoE

0
52

Εν μέσω του μεγαλύτερου πτωτικού σερί της εδώ και οκτώ μήνες βρίσκεται η βρετανική λίρα (στερλίνα), καθώς εντείνεται η αίσθηση ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) θα κινηθεί σύντομα προς μείωση επιτοκίων.

Η στερλίνα κινείται προς τα χαμηλότερα επίπεδά της από τα Χριστούγεννα, Sterling, μετά την εκτίμηση της NatWest Markets, θυγατρικής της Royal Bank of Scotland, για μείωση βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης από την BoE στις 30 Ιανουαρίου.

Η Credit Agricole, από την πλευρά της, σημειώνει ότι περισσότερα από τα μισά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE εμφανίζονται έτοιμα να στηρίξουν μια μείωση επιτοκίων, εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία για τη βρετανική οικονομία δεν βελτιωθούν.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το εάν υπήρξε τελικώς ανάπτυξη του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, γεγονός που οδήγησε σε sell-off, δεδομένου ότι τα στελέχη της BoE Gertjan Vlieghe, Mark Carney και Silvana Tenreyro τοποθετήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ μιας περικοπής επιτοκίων.

Το επόμενο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της BoE που αναμένεται να εκφράσει άποψη είναι ο Michael Saunders, σε ομιλία του την Τετάρτη το πρωί στη Βόρεια Ιρλανδία. Την ίδια μέρα αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο.

Οι χρηματαγορές ήδη ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις και κινήσεις τους πιθανότητα 50% για μια μείωση επιτοκίων στο τέλος Ιανουαρίου.

Η λίρα σημείωνε πτώση 0,1% έναντι του δολαρίου, στα 1,2978 δολάρια λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ενώ υποχωρούσε επίσης κατά 0,1% έναντι του ευρώ, στις 85,78 πένες ανά ευρώ, για τέταρτη συναπτή ημέρα.

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί για τρίτη συναπτή ημέρα στο 0,726%, ενώ το spread σε σχέση με το 10ετές γερμανικό βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του από το 2018.

Σημαντικό ρόλο στην πτώση της λίρας παίζει τέλος και ο φόβος για μια πιθανή ασύντακτη έξοδο του ΗΒ από τη μεταβατική, μετα-Brexit περίοδο, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία θα πάψει να αποτελεί μέλος της ΕΕ σε λίγες εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην πράξη, καθώς κατά τη μεταβατική περίοδο ισχύουν για τη χώρα όλοι οι όροι και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει και για τις χώρες – μέλη της Ένωσης.

Ωστόσο, εάν μέχρι τις 31/12 δεν έχει συμφωνηθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, την 1 Ιανουαρίου 2021 η Βρετανία θα βρεθεί σε κατάσταση "τρίτης χώρας" έναντι της ΕΕ, κάτι που θα ισοδυναμεί σε μεγάλο βαθμό με ένα "ασύντακτο" Brexit.