Τροπολογία για να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων

0
39

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στοχεύει στο να ξεμπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και να τερματίσει την απόχη των συμβολαιογράφων από τις μεταβιβάσεις ακινήτων καταργούνται πρόστιμα και επανέρχεται για ένα εξάμηνο το καθεστώς μεταβιβάσεων που ίσχυε πριν τις 12 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα με τη νέα τροπολογία, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

– Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους εκατό (100) ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.

– Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από την 12η Δεκεμβρίου 2019.