Βελτίωση του δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών

Προσδοκίες για αύξηση εξαγωγών και εγχώριων πωλήσεων, αλλά και βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, εκφράζουν στην πλειονότητά τους οι εξαγωγείς, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απαντήσεις τους σε έρευνα, με αφορμή την κατάρτιση του δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με την εταιρία DHL.

Ο δείκτης TCI SEVE-DHL, που βασίστηκε στις εκτιμήσεις περίπου 240 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα για το πώς κινήθηκαν οι εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις και οικονομικές συνθήκες στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, διαμορφώθηκε στις 141,5 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία), έναντι 132,3 μονάδων του 1ου εξαμήνου 2019 (+9,2 μονάδες).

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές παρέμειναν για ακόμη ένα εξάμηνο ο τομέας για τον οποίο αποτυπώνονται πιο έντονα αισιόδοξες προβλέψεις: το 66% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο 2019, ενώ σταθερό παρέμεινε το ποσοστό όσων δηλώνουν πως πιθανότατα σημειώθηκε μείωση (5%).

Αντίστοιχα, τρεις στις δέκα (29%) εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στην εξαγωγική τους επίδοση στο δεύτερο εξάμηνο 2019. Σε 60% ανέρχεται το ποσοστό του δείγματος που προσβλέπει σε αύξηση των εγχώριων πωλήσεών του, με το 34% να αναμένει σταθερότητα και μόλις το 6% μείωση, αποτυπώνοντας έτσι αισιόδοξη στάση συνολικά για τις εγχώριες πωλήσεις στο β’ εξάμηνο 2019.

«Καταγράφοντας για πρώτη φορά έντονα αισιόδοξη στάση στο πλαίσιο του Trade Confidence Index ΣΕΒΕ-DHL, το 68% των εξαγωγέων που συμμετείχαν στην έρευνα για το 7ο τεύχος της, δήλωσε ότι οι εγχώριες οικονομικές συνθήκες θα βελτιωθούν, ενώ μόλις το 5% αναμένει επιδείνωση και το 27% σταθερότητα» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Σε ερώτημα αν εκτιμούν πως οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό μετά τις βουλευτικές εκλογές θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό της επιχείρησής τους, αναφορικά με:

α)τις επενδυτικές δαπάνες, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για τις

β)πωλήσεις στην ελληνική αγορά και

γ)τις εξαγωγές τους για τα επόμενα χρόνια, οι απαντήσεις των εξαγωγέων διαμορφώνουν θετική εικόνα. Στο πρώτο ερώτημα, αναφορικά με τις επενδυτικές δαπάνες, το 29% δηλώνει ότι δε θα επηρεαστεί, το 15% ότι θα επηρεαστεί ελάχιστα, το 37% μέτρια, το 16% πολύ και μόλις το 3% πάρα πολύ.

Όσον αφορά στις εγχώριες πωλήσεις, το 21% σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις της επιχείρησής του δε θα επηρεαστούν καθόλου και το 16% ελάχιστα, ενώ η πλειονότητα αναμένει ότι θα επηρεαστούν (κατά το 43% μέτρια, το 18% πολύ και το 2% πάρα πολύ). Αντίστοιχα για τις εξαγωγές, ένας στους πέντε εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστούν οι εκτιμήσεις της επιχείρησής του για τα επόμενα χρόνια, το 23% δηλώνει ελάχιστα, το 39% μέτρια, το 16% πολύ και το 2% πάρα πολύ.

Για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες ωστόσο, οι ερωτηθέντες διατυπώνουν πιο επιφυλακτική στάση εκφράζοντας μέσω της μελέτης την ανησυχία τους για τα διεθνή οικονομικά δρώμενα του τρέχοντος διαστήματος, καθώς μόλις το 21% αναμένει βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα 33% εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Κατά το 46% θα επικρατήσει σταθερότητα.

«Η αύξηση του δείκτη κατά 9,2 μονάδες συγκριτικά με το α’ εξάμηνο 2019, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολύ μεγάλη βελτίωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, καθώς το ποσοστό βελτίωσης διαμορφώθηκε σε 68% στο β’ εξάμηνο 2019 από 38% στο α’ εξάμηνο 2019.

Παράλληλα, σε παρόμοια θετικά επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο κινήθηκαν οι εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας μάλιστα μικρή βελτίωση αναφορικά με το ποσοστό αυτών που αναμένουν αύξηση των εγχώριων και διεθνών πωλήσεών τους, ενώ αντίστροφη εικόνα παρατηρούμε στην ενότητα των διεθνών οικονομικών συνθηκών, με το 29% των ερωτηθέντων να διαμορφώνει μία απαισιόδοξη εικόνα.

Αναφορικά με το θέμα επικαιρότητας το οποίο επικεντρώθηκε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και το πώς η αλλαγή θα επηρεάσει τον προγραμματισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων αναφορικά με τις επενδυτικές δαπάνες και αν θα επηρεάσει θετικά τις εκτιμήσεις τους για τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις για τα επόμενα χρόνια, το μεγαλύτερο ποσοστό (56%-63%) διατυπώνει μια αισιόδοξη στάση απαντώντας "μέτρια-πολύ-πάρα πολύ", ενώ λιγότεροι είναι οι εξαγωγείς που κρατούν πιο απαισιόδοξη στάση (καθόλου-ελάχιστα) με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 37% ως 44%» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/10/19–29/11/19 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 239 ανταποκρίθηκαν). Η επιλογή των επιχειρήσεων έγινε μέσω διαστρωματικής δειγματοληψίας, στα πρότυπα αντίστοιχων ερευνών που πραγματοποιούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ για τη συλλογή των στοιχείων των επιχειρήσεων αξιοποιήθηκε η βάση δεδομένων της ICAP.

Ειδικότερα, με αρχικό κριτήριο τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από €1.000.000, το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο. Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με επιστημονικό σύμβουλο τον καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.