Wall Street: Εχθές έσπασε τις 29.000 μονάδες και σήμερα ωδεύει σε νέο ιστορικό ρεκόρ

0
37

Προς νέα ρεκόρ "πετούν" οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου τα οποία ανακοίνωσε η Morgan Stanley, καθώς και στον απόηχο των ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και της ευφορίας για την υπογραφή συμφωνίας "Πρώτης Φάσης" μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 154,97 μονάδες ή 0,53%, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 15,58 μονάδες ή 0,47% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 66,86 μονάδων ή 0,72%.

Οι τρεις βασικοί κλάδοι δραστηριότητας της Morgan Stanley – διαχείριση επενδύσεων, διαχείριση πλούτου και trading – παρήγαγαν μεγαλύτερα του αναμενομένου έσοδα το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Η μετοχή της εταιρείας σημειώνει άλμα 7%.

Γενικότερα, η τρέχουσα περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά, με το 7% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου έως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet data. Εξ αυτών, το 76,5% έχει ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα του αναμενομένου από τους αναλυτές.

Η γενική πρόβλεψη των αναλυτών για τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 το δ' τρίμηνο του έτους μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν για πτώση 2%

Ο Dow Jones έκλεισε χθες Τετάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 29.000 μονάδες, στο κλίμα αισιοδοξίας που ακολούθησε την υπογραφή της πολυπόθητης συμφωνίας "Πρώτης Φάσης" των ΗΠΑ με την Κίνα.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ολοκλήρωσαν έτσι το πρώτο σκέλος της εμπορικής τους συμφωνίας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας η Κίνα θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και θα ενισχύσει την εποπτεία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Θεωρητικά, με βάση τη συμφωνία, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα θα φθάσουν τα 263 δισ. δολ. το 2020 και τα 309 δισ. δολ. το 2021, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρόκειται για εξαγωγικές επιδόσεις – ρεκόρ για τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης, χωρίς να δώσει κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 27 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις 3 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Home Depot, Apple και Microsoft, ενώ απώλειες σημειώνουν εκείνες των Pfizer, Wallgreens Boots Alliance και Merck&Co.