Χατζηδάκης: Σε εκκαθάριση εν λειτουργία η ΛΑΡΚΟ-Πρώτη αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ

0
58

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ με τη μέθοδο της εκκαθάρισης εν λειτουργία. Θα ακολουθήσει η πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο «πακέτα», το εργοστάσιο και το ορυχείο, με διαγωνισμό που θα γίνει την ίδια ημέρα και με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα δύο.

Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του. Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι «θα υπάρξει επενδυτής και αυτό θα είναι καλό και για τους εργαζομένους, διότι θα τελειώσει αυτό το καθεστώς ανασφάλειας» και εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, λόγω εξειδίκευσης, θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή, με όρους αγοράς «δηλαδή ό,τι παίρνουν οι εργαζόμενοι σε παρόμοιες εξορυκτικές βιομηχανίες».

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση στην Ελλάδα αυτήν την ώρα και πως το θέμα «σέρνεται» επί 35 χρόνια.

«Η ΛΑΡΚΟ χρωστά 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, έχει να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω στα 135 εκατ. ευρώ – προστιθέμενα στα προηγούμενα – της έχουν καταλογιστεί περιβαλλοντικά πρόστιμα περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, μολύνει τον Ευβοϊκό και λειτουργεί εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων της. Διότι μόνο τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε δύο θανατηφόρα δυστυχήματα. Πραγματικά, δεν πάει άλλο. Το ποσό που οφείλει στη ΔΕΗ δεν θα πληρωθεί, αλλά αν αφήσουμε να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση, η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Και η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις!» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Αντιδρά το ΚΙΝΑΛ

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με το Σωματείο των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να εξασφαλίσει την υγιή και παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Να μην επαναλάβει τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος της. Με πλήρη διασφάλιση της απασχόλησης, των θέσεων εργασίας σ’ αυτήν.

»Με παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη προϋποθέτει και ορθή αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί, να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιείται. Τίποτε πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών».