Άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων λόγω του κοροναϊού-Μειώθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών

0
25

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε σήμερα, ενώ ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, καθώς η επιδείνωση της έξαρσης του κοροναϊού στην Ιταλία επέτεινε την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης.

Ένα τέταρτο άτομο, που είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό, πέθανε στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να συγκρατήσει την επέκταση της ασθένειας.

Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και το Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα θα εξελιχθεί σε μία πανδημία που θα προκαλέσει αναστάτωση και θανάτους σε χώρες όλου του κόσμου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης στο 1,002% το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή. Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα.

«Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο. Ο δείκτης μετοχών του ιταλικού χρηματιστηρίου έκανε βουτιά μεγαλύτερη του 4% και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

Οικονομολόγοι της Berenberg ανέφεραν ότι έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο στο 0,1% από 0,2%, αλλά αναμένουν το μεγαλύτερο μέρος απωλειών από την προσωρινή διακοπή των προμηθειών της Κίνας να ανακτηθεί αργότερα, αφήνοντας αμετάβλητη στο 1% την πρόβλεψη για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος.

«Οι κίνδυνοι είναι πτωτικοί. Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ιταλία σε 150 το σαββατοκύριακο ενισχύει τους καθοδικούς κινδύνους», ανάφεραν σε σημείωμά τους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο -0,499%, που είναι το χαμηλότερο εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 0% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο – μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης θεωρούν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 50% έναντι 35% την περασμένη εβδομάδα να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.