Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Αυστραλία

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δηλώνοντας ωστόσο ότι παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές το 2020, εξαιτίας των επίμονα ασθενών καταναλωτικών δαπανών και της αύξησης των κινδύνων παγκοσμίως, που συνδέονται με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Το επιτόκιο παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, με την RBA να επισημαίνει τις ενδείξεις ότι οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων το 2019 έδωσαν ώθηση στις τιμές κατοικιών και στηρίζουν τη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.

«Το δ.σ. θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις προσεκτικά, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας. Παραμένει προετοιμασμένο να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική εάν χρειαστεί, για να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει ο διοικητής της RBA, Philip Lowe.

Η ανεργία οδηγείται χαμηλότερα τους τελευταίους μήνες δίνοντας κάποιον χρόνο στην κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας να σκεφτεί την επόμενη απόφασή της, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Άγνωστος παράγοντας παραμένει η επίδραση των πυρκαγιών και του κοροναϊού στις προοπτικές. «Βραχυπρόθεσμα, οι πυρκαγιές και το ξέσπασμα του κοροναϊού θα επηρεάσουν προσωρινά την εγχώρια ανάπτυξη», τόνισε ο Lowe.