Ανθεκτικά στο κύμα ρευστοποιήσεων τα ομόλογα

Κυριάρχησαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων, δεν αυξήθηκαν.

   Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε στο 1,16% με 1,17%, και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,336%.

   Η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα της για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δεν κατάφερε να τονώσει τη ζήτηση.

Ωστόσο, η εκτίμηση της για την σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ευνόησε τα ομόλογα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης και κυρίως τα γερμανικά.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η ανακοίνωση της Κίνας για την μείωση κατά το ήμισυ των πρόσθετων δασμών που εισπράχθηκαν από προϊόντα των ΗΠΑ πέρυσι, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.

         Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 18 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,17% χθες, έναντι -0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 1,52% από 1,54% χθες.