ΔΕΘ-HELEXPO: Συνεργασία με την FederUnacoma

0
36

Στη διεθνοποίηση των εκθεσιακών της διοργανώσεων στοχεύει η ΔΕΘ–HELEXPO και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε, το Σάββατο, τη συνεργασία της με την Ένωση Ιταλών Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (FederUnacoma), με την οποία σχεδιάζει τη διοργάνωση μίας εξειδικευμένης αγροτικής έκθεσης στα Βαλκάνια στο εγγύς μέλλον. Στόχος, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο, είναι η ενίσχυση των σχέσεων της Agrotica και της EIMA International, των δύο εκθέσεων του αγροτικού κλάδου, που περιλαμβάνονται στις μεγαλύτερες της Ευρώπης.

Η EIMA, η εφετινή διοργάνωση της οποίας πραγματοποιείται στη Μπολόνια (11-15 Νοεμβρίου) με διοργανώτρια την FederUnacoma αποτελεί “υπόδειγμα” και “ένα μοντέλο για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η Agrotica τα επόμενα χρόνια”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ–HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ–HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής τόνισε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο φορέων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων στα Βαλκάνια, με κατεύθυνση τη δημιουργία δικτύου αγροτικών εκθέσεων στην περιοχή ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και πλέον, βρίσκεται στο στάδιο της εμβάθυνσης.

Ο γενικός διευθυντής της FederUnacoma, Marco Acerbi παρουσιάζοντας στοιχεία για την Ένωση σημείωσε πως τα μέλη της (3.000 κατασκευαστές) παράγουν περίπου το 80% των γεωργικών μηχανημάτων στην Ιταλία. Επίσης, το 70% της παραγωγής των μελών της FederUnacoma εξάγεται σε 160 χώρες. Στην Ιταλία, επισήμανε ο κ. Acerbi,ο ετήσιος τζίρος των παραγωγικών γεωργικών μηχανημάτων διαμορφώνεται στα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 80% αντιστοιχεί στην παραγωγή των μελών της Ένωσης.

Αναφερόμενος στο 2019, ο κ. Acerbi σημείωσε πως οι πωλήσεις στον κλάδο γεωργικών μηχανημάτων σημείωσαν αύξηση – σε παγκόσμιο επίπεδο – κατά 3,7%, καταγράφοντας ακόμα μεγαλύτερη άνοδο (+8,7%) στην Ευρώπη. Αύξηση πωλήσεων κατά 15% καταγράφηκε το προηγούμενο έτος στη Ρωσία, ενώ μικρή μείωση σημειώθηκε στην αγορά της Ινδίας. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι – όπως είπε ο κ. Acerbi– η συγκεκριμένη αγορά είναι σημαντική, αφού πέρυσι πωλήθηκαν στην Ινδία 700.000 γεωργικοί ελκυστήρες.

Στη φετινή ΕΙΜΑ οι συμμετοχές, δέκα μήνες πριν, φτάνουν, ήδη, τις 1.600, εκ των οποίων 600 από το εξωτερικό και το 90% του συνολικού εκθεσιακού χώρου στη Μπολόνια είναι κατειλημμένο. Η έκθεση που αναπτύσσεται σε συνολικό εκθεσιακό χώρο σε 135.000 τ.μ. περιλαμβάνει 14 εξειδικευμένους τομείς και θεματικά σαλόνια όπως το Eima Green, το Eima Idrotech και το Eima Digital. Το 2018, καταγράφηκαν πάνω από 2.200 επισκέπτες από την Ελλάδα και στη φετινή διοργάνωση αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός.