Διεθνείς αγορές: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές

Η μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα και οι αυξανόμενες προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας έδωσαν ώθηση σήμερα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.

Η Κίνα κατέγραψε τη μικρότερη ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού από τις 29 Ιανουαρίου, γεγονός που οδήγησε το γιουάν στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και το γεν, για το οποίο γενικά υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον σε δύσκολους καιρούς, σε πτώση κατά 0,5%.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,6% σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο. Νωρίτερα, ο δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,5%. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε σχεδόν 1%, χάρη και στην υποχώρηση του γεν.

Ο Έντουαρντ Παρκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Brooks Macdonald, επικαλέστηκε τις τελευταίες δεσμεύσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επίτευξη του στόχου για τη φετινή ανάπτυξη.

«Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης», δήλωσε ο Παρκ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ επίσης διαβεβαίωσαν τους επενδυτές ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι σε καλή κατάσταση, δήλωσε ο ίδιος.

Αυτό αντιστάθμισε τις ανησυχίες που προκάλεσε η προειδοποίηση της Apple ότι μπορεί να μην πετύχει τους στόχους για τις πωλήσεις λόγω των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι φόβοι στην αγορά διατήρησαν, ωστόσο, τον χρυσό πάνω από τα 1.600 δολάρια η ουγγιά και τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα κατά 35 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Υπάρχει κάποια νευρικότητα ότι τα οικονομικά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ δεν είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Παρκ.