Διεθνείς αγορές: Οι μετοχές συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία-Σε “ασφαλή καταφύγια” οι επενδυτές

0
32

Οι μετοχές συνέχισαν σήμερα την πτωτική τους πορεία, με τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται κατά περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια μόνο αυτή την εβδομάδα και με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς ο κοροναϊός εξαπλώθηκε με ταχύτερους ρυθμούς εκτός Κίνας και οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Κίνα –την πηγή της επιδημίας– για πρώτη φορά ήταν χθες χαμηλότερος από τον αριθμό των νέων ασθενών σε άλλες χώρες χθες, γεγονός που επέτεινε τους φόβους για πανδημία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 άνοιξε με πτώση 2,3% ενώ βουτιά κατέγραψε ο ιταλικός δείκτης blue-chip. Δεκάδες ευρωπαϊκές εταιρίες προειδοποίησαν για πιθανό πλήγμα στην κερδοφορία τους.

Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές καταγράφουν τώρα πτώση για έξι συνεχείς ημέρες. Ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street κινείτο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που κατέγραψε στα τέλη του 2018.

Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.649 δολάρια η ουγγιά ενώ το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1% στα 18,03 δολάρια η ουγγιά. Τη Δευτέρα, η τιμή του χρυσού ανήλθε σε υψηλό επταετίας κοντά στα 1.688 δολάρια η ουγγιά.

Στο μεταξύ, η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, που υποχωρούν όταν οι τιμές αυξάνονται, διαμορφώθηκε κάτω από το 1,3% ενώ η καμπύλη αποδόσεων συνέχιζε να στέλνει προειδοποιητικά σημάδια για ύφεση. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο -0,5140%.

Οι μετοχές στη Νότια Κορέα υποχώρησαν κατά 1,05% κλείνοντας σε χαμηλό τετραμήνου, καθώς η χώρα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ημερησία αύξηση στα νέα κρούσματα ύστερα από την καταγραφή του πρώτου ασθενούς τον περασμένο μήνα.

Με τον ρυθμό των μολύνσεων στην Κίνα να επιβραδύνεται, ο δείκτης blue-chip CSI300 έκλεισε με άνοδο 0,3%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,5%, καταγράφοντας πτώση άνω του 4% από τις αρχές της εβδομάδας.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 2% σε χαμηλό τετραμήνου εν μέσω ανησυχιών ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μπορεί να ματαιωθούν ή να αναβληθούν.

Τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο, ενισχύθηκαν με το ιαπωνικό νόμισμα να κινείται προς τα 110 γεν έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 2% αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,32%.