Δίχως φρένα είναι η πτώση που καταγράφει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί επ' ουδενί να ελέγξει το sell off στο οποίο επιδίδονται οι επενδυτές, υπό τον φόβο της εξάπλωσης τους κοροναϊού επί ευρωπαϊκού εδάφους, αρχής γενομένης από την Ιταλία.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 7%, στις 8330μονάδες, ενώ ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Πτώση 6,20% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.101,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 8,96% στις 697.35 μονάδες.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι σχεδόν αποκλειστικά στραμμένο στην πορεία της επιδημίας του κοροναϊού, ο οποίος ναι μεν ξεκίνησε από την Κίνα και την πόλη Ουχάν, ωστόσο πλέον έχει καταστεί διεθνές ζήτημα, με την αύξηση των κρουσμάτων να δημιουργεί φόβους για ξέσπασμα πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα, με άγνωστες επιπτώσεις μεταξύ άλλων και στην οικονομία διεθνώς.
Τα κρούσματα κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φέρει τις αγορές αντιμέτωπες με τους μεγάλους φόβους για τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους. Ο αποκλεισμός τουριστικών χώρων, η απαγόρευση μετακινήσεων και η αναστολή των ναυτιλιακών εμπορικών δρομολογίων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που επιδρούν αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία, και δη στην ευρωπαϊκή, η οποία βρίσκεται στα όρια της ανάπτυξης.
Με δεδομένα τα μικρά περιθώρια της νομισματικής πολιτικής και της απροθυμίας των κυβερνητικών αρχών να παρέμβουν για τη στήριξη της οικονομίας, οι αγορές εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα αποφύγει τελικά την ύφεση. Αυτό άλλωστε αποτυπώνουν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς στην Ιταλία έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα εκτός Ασίας.
Παράλληλα, από το sell off των ευρωπαϊκών assets δεν έχουν ξεφύγει και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η έντονη συσχέτιση που είχαν στο παρελθόν τα ελληνικά με τα ιταλικά ομόλογα, επιστρέφει σήμερα, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών τίτλων της γειτονικής χώρας να εκτοξεύονται στο 0,98%, ενώ στο 1,023% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί όμως, ότι το ισχυρό ράλι που έχουν καταγράψει οι τιμές των ελληνικών τίτλων το τελευταίο διάστημα με τις αποδόσεις να βυθίζονται κατά 60% περίπου το τελευταίο επτάμηνο, οδηγεί πολλούς επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των κερδών τους ενόψει και της αβεβαιότητας που πλέον υπάρχει γύρω από την εξέλιξη του ιού.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς είναι στο -11,45%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Titan και Alpha Bank να υποχωρούν με πτώση που ξεπερνά το 9%. Άνω του -8% κινούνται οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Jumbo, Aegean και ΟΛΠ, άνω του -7% είναι οι Eurobank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή και άνω του 6% οι Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.
Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 5%, η Motor Oil είναι στο -4,52%, ενώ άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Σαράντη, ΕΧΑΕ, Coca Cola και ΟΤΕ.