ΕΛΤΑ: Χαράτσι εκτελωνισμού ακόμη και για μικρά δέματα από Κίνα και ΗΠΑ

Σε μία απόφαση, που ανατρέπει πολλά στο ηλεκτρονικό εμπόριο προχώρησαν τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της διοίκησης πλέον θα χρεώνουν με 15 ευρώ τον εκτελωνισμό όλων των δεμάτων και ειδικότερα εκείνα που προέρχονται από την Κίνα.

Η επιπλέον αυτή χρέωση αφορά ακόμη και πολύ μικρά δέματα, που η αξία τους δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ! Θα υπάρξουν περιπτώσεις δηλαδή, που ένα μικρό δέμα αξίας οκτώ ευρώ θα επιβαρύνεται με άλλα 15 ευρώ ως κόστος εκτελωνισμού. Η χρεώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα δέματα από την Κίνα, ενώ επεκτείνοται και σε άλλες χώρες.

Μάλιστα μέχρι και σήμερα τα συγκεκριμένα δέματα έρχονταν χωρίς καμία χρέωση από τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο από τη Δευτέρα και μετά θα χρεώνουν με 15 ευρώ όλα τα δέματα, που φθάνουν στην ελληνική επικράτεια. Από τις χρεώσεις αυτές εξαιρούνται προφανώς οι χώρες μέλη της ΕΕ.

Ο πίνακας χρέωσης έχει ως εξής:

Από 0-22€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€

Από 22-150€ τα τέλη εκτελωνισμού είναι 15€ + ΦΠΑ 24%

Πάνω από 150€ τα τέλη εκτελωνισμού θα είναι 15€-50€ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + Τελωνειακούς δασμούς.

Οι ηλεκτρονικές, κυρίως, αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κίνα, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ είναι μια πρακτική πολύ ευρέως διαδεδομένη, ειδικά στις νέες γενιές καταναλωτών.

Οι χαμηλές τιμές που έχουν ηλεκτρονικές συσκευές και προϊόντα με επώνυμες ετικέτες σε ιστοσελίδες με έδρα αυτές τις χώρες κάνουν πολλούς να τα προτιμούν έναντι των αντίστοιχων που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα. Κι αυτό γιατί μέχρι πρότινος ο εκτελωνισμός αυτών των προϊόντων γινόταν επιλεκτικά, ενώ αν ήταν συσκευασμένα – και δηλωμένα – ως δώρα, δεν υπόκεινταν σε έλεγχο. Αυτό γνώριζε και μια Λαρισαία η οποία εδώ και 20 χρόνια δεχόταν – εντελώς δωρεάν – κάθε Χριστούγεννα κάποιο δώρο από συγγενικό της πρόσωπο, που κατοικεί στην Αυστραλία.

Φέτος, της ζητήθηκε να πληρώσει περισσότερα από 100 ευρώ για να το παραλάβει, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο, όλα τα δέματα, εμπορικού και μη χαρακτήρα, που προέρχονται από τρίτες χώρες υπόκεινται σε διαδικασία εκτελωνισμού βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για το πιο μικρό δέμα, αξίας άνω των 22 ευρώ, που αποστέλλεται στην Ελλάδα από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παραλήπτης θα πρέπει να πληρώσει δασμούς, τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.