Εργαζόμενοι Alpha Bank: Η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή αποτελεί ευκαιρία

0
30

Η Ελλάδα οφείλει να έχει στρατηγικό σχέδιο στη νέα ψηφιακή εποχή, να βάλει στόχους και να τους πετύχει. Η νέα εργασία αποτελεί ευκαιρία, αρκεί να επενδύσουν όλοι στις δεξιότητες των εργαζομένων και τη διαρκή εκπαίδευσή τους ώστε να μην τους προσπεράσει η ψηφιακή εποχή όπου τα δεδομένα αλλάζουν λόγω της τεχνολογίας με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank με θέμα: «2020. Η αρχή της δεκαετίας των μεγάλων αλλαγών. Η νέα εργασία στην ψηφιακή εποχή. Ευκαιρία ή εφιάλτης;».

Ομιλητές στην ημερίδα την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης ήταν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, η πρώην Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος της έδρας UNESCO on Futures Research, ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, και ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, ενώ παρέμβαση έκανε μέσω Skype η Tania Scacchetti, γραμματέας της μεγαλύτερης ιταλικής ομοσπονδίας εργαζομένων CGIL.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank κ. Τάσος Γκιάτης ανέφερε μεταξύ άλλων «Η πλειοψηφία των πολιτών δεν είχε αποκτήσει την ευαισθησία που απαιτείται στη νέα ψηφιακή εποχή. Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Χωρίς εθνικό σχέδιο θα καταλήξουμε στην απόλυτη τραγωδία. Όλα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πρέπει να αναλογιστούμε ότι το ΙΚΕΑ χρειάστηκε 70 χρόνια και σκληρή δουλειά να φτάσει να πετύχει τζίρο 42 δισ. ευρώ, ενώ το Alibaba μόλις σε δύο χρόνια κατάφερε να πετύχει τζίρο 700 δισ. ευρώ. Η ψηφιακή εποχή δεν έχει χρόνο δεν έχει τόπο και οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας θα είναι μεγάλες. Θα εξαφανιστούν επαγγέλματα όπως των οδηγών ταξί, φορτηγών, λεωφορείων, αλλά η νέα τεχνολογία θα δημιουργήσει και νέα επαγγέλματα. Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει αναχρονιστικές λογικές. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να αντιταχθούν στη νέα τεχνολογία».

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει τη χρήση των κωδικών του web banking για την ταυτοποίηση των πολιτών στο gov.gr, μόλις αυτό είναι έτοιμο. Δηλαδή, για να μπορείς να κάνεις μια εξουσιοδότηση και μια υπεύθυνη δήλωση, θα χρησιμοποιείς τον κωδικό που ήδη χρησιμοποιείς σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Πολύ σύντομα, επίσης, το Υπουργείο μας θα συμβάλλει στη λύση ενός προβλήματος που είναι σε εκκρεμότητα, του λεγόμενου "know your customer". Σε πολλές τράπεζες χρειάζεται να προσκομίζεις κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια τα ίδια στοιχεία που έχεις δηλώσει ως πελάτης. Αυτό θα έχει ήδη λυθεί νομοθετικά μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ έχει ήδη λυθεί τεχνολογικά, ώστε οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται προσκομίζοντας έγγραφα.»

Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος ανέφερε: «Ο στόχος είναι ανοίξουμε τη φαντασία μας στα εναλλακτικά μέλλοντα. Η αλλαγή απλώς έρχεται και το δύσκολο είναι να προσαρμοστούμε. Δεν καταλαβαίνουμε ότι η ψηφιοποίηση θα αλλάξει τις θέσεις εργασίας. Δεν λαμβάνουμε υπόψη στις αναλύσεις, για παράδειγμα, ότι στο ασφαλιστικό το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και η δομή της αγοράς εργασίας έχει φτιαχτεί για μέσο όρο ζωής τα 60 έτη».

Ο Δαμιανός Χαραλαμπίδης διευκρίνισε ότι «στον τραπεζικό κλάδο το λειτουργικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες αυξάνεται από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα συστήματα πληρωμών τόσο στο Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ο μόνος λόγος που η περίφημη GAFA δεν έχει εισέλθει  σε τραπεζικές εργασίες είναι το regulation. Στην τράπεζα του μέλλοντος ο πελάτης θα πρέπει να μπορεί να βρει ότι θέλει online 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο. Εμείς στην Alpha Bank πετύχαμε σήμερα το 50% των εργασιών να γίνονται από ψηφιακά κανάλια, ενώ είχαμε στόχο το 40%. Αυτό έγινε γιατί φροντίσαμε να εκπαιδεύσουμε και τους πελάτες μας και το προσωπικό».

Τέλος ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναπροσαρμογής του εργατικού δικαίου και στην προστασία των εργαζομένων στην ψηφιακή εποχή επισημαίνοντας:

«Ο χρόνος εργασίας είναι ζητούμενο για τις εκατοντάδες μορφές smartworking που συνοδεύουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που ορμητικά διεισδύει και στη δική μας αγορά εργασίας. Ο χρόνος εργασίας, αλλά και ο προσδιορισμός του τόπου εργασίας θα αποτελέσουν -πολύ σύντομα- ίσως το πιο σοβαρό ζητούμενο στις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος. Φανταστείτε κάποιος που εργάζεται εξ αποστάσεως σε μία συμβατική εργασία ή που παρέχει υπηρεσίες μέσα από μία ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό του. Σκεφτείτε έναν που θα πρέπει να έχει διαρκώς σε αναμονή κλήσης τη συσκευή του κινητού του για να δεχτεί την εντολή του προϊσταμένου του. Είναι πολύ δυσδιάκριτο πλέον για αυτόν τον εργαζόμενο ο διαχωρισμός μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής. Και αυτός είναι ο εφιάλτης! Με τον χρόνο εργασίας συνδέονται τα πιο θεμελιώδη ατομικά του δικαιώματα, όπως αυτό της ανάπαυσης, της οικογενειακής του ευημερίας και της ιδιωτικότητάς του».

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, o πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλειος Ράπανος, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, o γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος, o πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, o πρόεδρος της Οικονομικής & Κοινωνικής    Επιτροπής της Ελλάδος Γιώργος Βερνίκος, Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κων/νος Κόλλιας, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, η γενική γραμματέας του Υπουργείου    Εργασίας Άννα Στρατινάκη κ.ά.