Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο

0
30

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από την τελική τιμή των 51,3 μονάδων του Ιανουαρίου. Ο δείκτης ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στις 51,3. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από το όριο των 50 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη.

«Η οικονομία της ευρωζώνης κατάφερε να κερδίσει δυναμική και πάλι τον Φεβρουάριο παρά το γεγονός ότι πολλές εταιρίες αντιμετώπισαν προβλήματα με διάφορους τρόπους από τον κοροναϊό, που προκάλεσε προβλήματα στην τροφοδοσία», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Η ζήτηση παρέμεινε σχετικά ισχυρή, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση τον επόμενο μήνα. Ο δείκτης νέων εργασιών διατηρήθηκε στο υψηλό επταμήνου του Ιανουαρίου στις 51,3 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο χάρη στην ενίσχυση του δείκτη PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, που ξεπέρασε τις προβλέψεις και διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες από τις 52,5.

Με τη ζήτηση να παραμένει ανθεκτική, οι εταιρίες προσέλαβαν περισσότερους εργαζομένους, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ο δείκτης απασχόλησης μειώθηκε στις 52,6 από τις 53,0 μονάδες.

Ενώ ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων, συνέχισε την ανοδική του πορεία. Ανήλθε στις 49,1 από τις 47,9 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα χρόνο και υψηλότερα από όλες τις προβλέψεις σε έρευνα του Reuters.

Ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε στις 48,4 από τις 48,0 μονάδες.