Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το Δ’ τρίμηνο, όπως αναμενόταν

0
41

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε στη Γαλλία και την Ιταλία σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στις 19 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, όπως είχε ανακοινωθεί στις 31 Ιανουαρίου, σημειώνοντας αύξηση 0,9% σε ετήσια βάση – σε μια πτωτική αναθεώρηση από την προηγούμενη εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 1,0%.

Ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε συγκριτικά με ανάπτυξη 0,3% το τρίτο τρίμηνο λόγω συρρίκνωσης κατά 0,1% της γαλλικής οικονομίας και κατά 0,3% της ιταλικής οικονομίας, που είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έμεινε στάσιμη.

Η Eurostat ανακοίνωσε επίσης ότι η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 και κατά 1,0% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια βάση.