Η EBRD χρηματοδοτεί επενδύσεις για ένα «πράσινο» Σαράγεβο

Επενδύσεις για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών στο Σαράγεβο, με στόχο η μείωση των εκπομπών CO2 να υπερβαίνει το 30% σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Δύο δανειακές συμβάσεις που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Πράσινες Πόλεις» της EBRD υπεγράφησαν μεταξύ της τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Αναλυτικότερα, δάνειο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των -μήκους 19,5 χιλιομέτρων- γραμμών του τραμ που χρησιμοποιούνται από τον αστικό οργανισμό συγκοινωνιών του Σαράγεβο, Gradski saobraćaj d.o.o. (GRAS).

Το δίκτυο των γραμμών του τραμ είναι σχεδόν 50 ετών και στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών δεν βελτιώθηκε, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί σημαντικά η λειτουργικότητά του. Με την ανακατασκευή των γραμμών αναμένεται η βελτίωση του δικτύου και κατ' επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Το δεύτερο δάνειο της EBRD, ύψους έως 15 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην GRAS να αγοράσει μέχρι και 25 νέα ηλεκτρικά τρόλεϊ. Μαζί με τις νέες γραμμές του τραμ, τα λεωφορεία θα βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας.

Ο αναβαθμισμένος στόλος τροχαίου υλικού θα καταναλώσει περίπου 50% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και τα περιβαλλοντικά οφέλη.

 «Η περιβαλλοντική πρόκληση που αποτελεί την κυρίαρχη προτεραιότητα στο Σαράγεβο είναι η ποιότητα του αέρα. Αυτά τα δύο νέα έργα θα παράσχουν στους κατοίκους αποδοτικές και "πράσινες" δημόσιες συγκοινωνίες. Οι επενδύσεις, όχι μόνο θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, αλλά θα έχουν και έμμεσο αντίκτυπο, υποστηρίζοντας τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των πολιτών από τα ρυπογόνα αυτοκίνητα σε οχήματα περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα της EBRD «Πράσινες Πόλεις» υποστηρίζει πόλεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών τους ζητημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Στο πλαίσιο του έργου, όλες οι συμμετέχουσες πόλεις με τη βοήθεια της EBRD, αναπτύσσουν ένα Σχέδιο Δράσης για την Πράσινη Πόλη (GCAP), δημιουργώντας έναν κατάλογο επενδύσεων και αλλαγών πολιτικής για να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές τους προκλήσεις.

Το Σαράγεβο εισήλθε στο πρόγραμμα «Πράσινες Πόλεις» της EBRD τον Μάιο του 2017 και έκτοτε εργάζεται για την ανάδειξη και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στη διάρκεια της ανάπτυξης του σχεδίου δράσης (GCAP), διαπιστώθηκε η ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων στις αστικές δημόσιες υποδομές.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην πόλη. Η κακή ποιότητα των δημόσιων μεταφορών είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι στο Σαράγεβο χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, αυξάνοντας την κατανάλωση καυσίμων και την ηχορύπανση, επισημαίνεται στο σχέδιο δράσης.

Το Σαράγεβο είναι η τρίτη πόλη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη που έγινε μέλος των «Πράσινων Πόλεων» της EBRD, μετά την Μπάνια Λούκα και τη Ζένιτσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης.