Η Ευρώπη αντεπιτίθεται στους τεχνολογικούς κολοσσούς

0
31

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα προτάσεις για την εκμετάλλευση του μεγάλου θησαυρού των βιομηχανικών δεδομένων της Ευρώπης και όρισε κανόνες για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και τη χαλιναγώγηση γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Facebook, Google και Amazon.

Το πακέτο, το πρώτο μιας σειράς από σχέδια, θα διαμορφώσει το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Καλύπτει τα πάντα, από την κυβερνοασφάλεια μέχρι τις κρίσιμες υποδομές, από την ψηφιακή εκπαίδευση μέχρι τις δεξιότητες, από τη δημοκρατία μέχρι τα μέσα ενημέρωσης.

Θέλω αυτή η ψηφιακή Ευρώπη να αντανακλά ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ευρώπη — το άνοιγμα, τη δικαιοσύνη, τη διαφορετικότητα, τη δημοκρατία και την αυτοπεποίθηση», προσθέτει η φον ντερ Λάιεν.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εναιία ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων και να διασφαλισθεί πως η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνει υπόψη την ιδιωτικότητα και τις ανησυχίες γύρω από ζητήματα δεοντολογίας. Στο πλαίσιο των σχεδίων, τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να είναι μέχρι το 2030 κλιματικά ουδέτερα.