Ηνωμένο Βασίλειο: Ανάπτυξη 1,4% το 2019

0
46

Η βρετανική οικονομία ανέβασε ελαφρώς ταχύτητα το 2019 παρά το ότι δεν εμφάνισε καθόλου ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς το Ηνωμενο Βασίλειο παρουσίασε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και από τη Γαλλία και τη Γερμανία στο τελευταίο του έτους ως μέλος της ΕΕ.

Τα στοιχεία παρόλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια υποτονική εικόνα για την παγκόσμια οικονομία πέρυσι, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρέασαν την δραστηριότητα παγκοσμίως.

Οι τύχες του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 και τα επόμενα χρόνια, εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για την διευθέτηση μελλοντικών οικονομικών δεσμών μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε 1,4% το 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Το ποσοστό ήταν ταχύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης 1,3% που καταγράφθηκε το 2018 και από το 1,3% που αποτελεί τον μέσο όρο των πολλών οικονομικών προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια περίοδο η Γαλλία αναπτύχθηκε 1,2% και η γερμανική οικονομία μόλις 0,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταναλωτικές και κρατικές δαπάνες έχουν υποστηρίξει την ανάπτυξη, παρά το ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις έμειναν στάσιμες.