ΗΠΑ: Για πρώτη φορά συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στις ευρωπαϊκές ημέρες καριέρας του ΜΙΤ

0
39

Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά τριών ελληνικών εταιρειών πραγματοποιήθηκε το Εuropean Career Fair του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στη Βοστώνη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον Ελληνικό Σύλλογο Φοιτητών του ΜΙΤ και υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΕΒ), το Υπουργείου Παιδείας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου, βασικός στόχος είναι η διασύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με ορισμένα από τα καλύτερα μυαλά του κόσμου, καθώς και με νέους επαγγελματίες, οι οποίο διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και προσόντα. Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την κάλυψη κρίσιμων αναγκών της ελληνικής αγοράς και την ανάσχεση του φαινομένου του brain drain.

Το European Career Fair του MIT είναι το μεγαλύτερο Career Fair στις ΗΠΑ και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, προσελκύει πάνω από 3,000 συμμετέχοντες από μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως σε τομείς σχετικούς με την τεχνολογία, τις θετικές επιστήμες, τη βιολογία, τη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά.

Οι «Hμέρες καριέρας για Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις» έλαβαν χώρα στις 21-24 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του MIT. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τρεις κορυφαίες εξαγωγικές εταιρείες, την ElvalHalkor, την Epexyl και την Raycap, οι οποίες ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Τα ελληνικά περίπτερα στάθηκαν δίπλα σε περίπτερα εταιριών όπως οι Airbus, Audi, Volkswagen, Daimler, ABB, ASML, Bayer. Μάλιστα με την κινητοποίηση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Βοστώνη υπήρξε μεγάλη προσέλευση Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα εκθεσιακά περίπτερα και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εταιρείες συγκέντρωσαν την προσοχή και ξένων φοιτητών.

Κοινός στόχος όλων των φορέων που στήριξαν τη προσπάθεια είναι η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας, μέσω της συμμετοχής περισσότερων εταιριών αλλά και της αποστολής αντιπροσωπειών από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Όπως εκτιμάται, η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στη διεθνή αγορά μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του brain drain μέσω της προσέλκυσης υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων αποφοίτων.

Στα Πανεπιστήμια της Βοστώνης MIT, Harvard, Boston University, Northeastern University, Tufts και Boston College, φοιτούν περισσότεροι από 250 Έλληνες φοιτητές, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγγλίας εργάζονται περισσότεροι από 1,000 Έλληνες επαγγελματίες και δεκάδες χιλιάδες ομογενείς.