Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα παρείχε φθηνότερα δάνεια ενός έτους για στήριξη των τραπεζών

Χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμης διάρκειας στις εμπορικές τράπεζες παρείχε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και μείωσε το επιτόκιο που χρεώνει για αυτή, μια κίνηση που αναμένεται ευρέως από τους αναλυτές να προφυλάξει την οικονομία από την επιδημία του κορωνοϊού.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρόσφερε συγκεκριμένα 200 δισ. γουάν (29 δισ. δολάρια) μέσω ετήσιων δανείων. Το επιτόκιο μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,15%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Η Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε επίσης κεφάλαια ύψους 100 δισ. γουάν μέσω συμφωνιών επαναγοράς 7 ημερών, οδηγώντας το καθαρό ποσό της συνολικής απόσυρσης κεφαλαίων από την αγορά στα 700 δισ. γουάν, καθώς τη Δευτέρα ωρίμασαν reverse repos αξίας περίπου 1 τρισ. γουάν.

Η μείωση του επιτοκίου είναι «σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, ενώ η ένεση ρευστότητας είναι σχετικά μικρή καθώς η διατραπεζική χρηματοδότηση είναι επαρκής μετά το σεληνιακό νέο έτος» εκτιμά ο Zhou Guannan, αναλυτής της Huachuang Securities στο Πεκίνο. Ο ίδιος προσθέτει πως αναμένεται ότι θα δοθεί περαιτέρω χρηματοδότηση με μεσοπρόθεσμα δάνεια τον Μάρτιο.

Από την επιτάχυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα τέλη Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και η κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει μικρές μειώσεις επιτοκίων, πρόωρες πωλήσεις ομολόγων και μια σειρά άλλων στοχευμένων μέτρων για να ηρεμήσουν τις αγορές και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δραματική αύξηση της στήριξης, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει όταν ο κορωνοϊός τεθεί υπό έλεγχο.