Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, τα ενεργειακά έργα και η Ευρώπη της ψηφιακής εποχής στο του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0
37

Τις θέσεις που εξέφρασε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 θα μεταφέρει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συγκαλείται την Πέμπτη ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο κ. Σασόλι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το ευρωκοινοβούλιο στην ολομέλεια του Στρασβούργου, την περασμένη εβδομάδα υπογράμμισε ότι θα εγκρίνει τον κοινοτικό προϋπολογισμό μόνον αν συνάδει με τις ανάγκες και φιλοδοξίες της ΕΕ.

Οικονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ (Τρίτη και Τετάρτη)

Την Τρίτη και την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές και βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ καθώς και υποψηφίων και παρατηρητών χωρών, θα συζητήσουν για τον οικονομικό συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρόεδρος Σασόλι, ο προεδρεύων του ECOFIN Ζντράβκο Μάριτς και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο

Οι επιτροπές του ΕΚ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, καθώς και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα υιοθετήσουν τις σχετικές αποφάσεις.

Επιλογή ενεργειακών έργων (Τετάρτη)

Τα μέλη της επιτροπής Βιομηχανίας και Ενέργειας θα συνεισφέρουν τις θέσεις τους για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την επιλογή των ενεργειακών projects ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η Επιτροπή θα προτείνει εντός του έτους νέα νομοθεσία για την ενσωμάτωση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας στη μεθοδολογία, σχετικά με το πώς οι υποδομές προτεραιότητας της ΕΕ επιλέγονται και χρηματοδοτούνται.

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ (Τετάρτη και Πέμπτη)

Η επιτροπή για τον Ελεγχο του Προϋπολογισμού θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου εφαρμογής του προϋπολογισμού για το 2018, τη λεγόμενη ‘discharge procedure’, διατυπώνοντας την ετυμηγορία της για το πώς έγινε η διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Οι ψήφοι θα καλύψουν τις δαπάνες της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και άλλα θεσμικά όργανα, οργανισμούς και ινστιτούτα.

Ψηφιακές πρωτοβουλίες (Τετάρτη)

Οι επιτροπές για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία του Καταναλωτή, καθώς και για τη Βιομηχανία θα έχουν την πρώτη συζήτηση για τη νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής στον ψηφιακό τομέα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Πρόκειται για τη Στρατηγική για την Ευρώπη της Ψηφιακής Εποχής, μια Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και μια Στρατηγική για τα Ευρωπαικά Δεδομένα.

Τεχνητή νοημοσύνη (Τετάρτη και Πέμπτη)

Η επιτροπή Πολιτισμού και Εκπαίδευσης θα οργανώσει δημόσια ακρόαση με ειδικούς στη χρήση της Τεχνητής νοημοσύνης (A.I.) και τις σχετικές νομικές προκλήσεις. Για το ίδιο θέμα η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών οργανώνει επίσης δημόσια ακρόαση με επίκεντρο το ποινικό δίκαιο και τις δικαστικές αρχές.

Ημερολόγιο Προέδρου ΕΚ Νταβίντ Σασόλι

Ο πρόεδρος του ΕΚ θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρέναμπιτς τη Δευτέρα ενώ την Τρίτη θα δει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ολιβερ Σπασόβσκι και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Χαν, καθώς και τους γονείς του δολοφονηθέντος Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.

Ο κ. Σασόλι θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.