Ο Τζόνσον δεν αποδέχεται ευθυγράμμιση με το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ

0
34

Η Βρετανία δεν αποδέχεται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταλήξει σε συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το μπλοκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσθέτοντας ότι η βρετανική επιλογή βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μοντέλα συμφωνίας, είτε εκείνο της ΕΕ με τον Καναδά, είτε εκείνο της ΕΕ με την Αυστραλία.

«Δεν υπάρχει ανάγκη μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου να βασίζεται στην αποδοχή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της πολιτικής για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή οτιδήποτε παρόμοιο, όπως ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον, θέτοντας τους όρους του Λονδίνου στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μελλοντική εμπορική σχέση.

"Θα επιμείνουμε η Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει οτιδήποτε κάνουμε εμείς ως τίμημα για το ελεύθερο εμπόριο. Θα το κάνουμε; Φυσικά και όχι", είπε ο Τζόνσον.

«Θέλουμε μία συνολική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου παρόμοια με του Καναδά, αλλά στην απίθανη υπόθεση που δεν θα το καταφέρουμε, τότε το εμπόριό μας θα πρέπει να βασισθεί στην υπάρχουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στην συμφωνία και την μη συμφωνία. Εχουμε συμφωνία», είπε.