ΟΑΕΔ: Παγιώνεται η ενημέρωση ανέργων, μέσω emails, για την ανανέωσή των δελτίων ανεργίας

0
38

Ολοκληρώθηκε το δοκιμαστικό στάδιο του νέου, καινοτόμου μέτρου της ενημέρωσης των εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με αποστολή προσωποποιημένων emails στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν οι ίδιοι δηλώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, για την έγκαιρη ειδοποίησή τους ως προς την επικείμενη λήξη της ισχύος των δελτίων ανεργίας τους και την ανάγκη ανανέωσής τους.

Εφεξής, το μέτρο αυτό παγιώνεται, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατόχους δελτίων ανεργίας και μειώνοντας την ταλαιπωρία τους και το γραφειοκρατικό βάρος από τις διαγραφές, λόγω της μη έγκαιρης ανανέωσης.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρου Πρωτοψάλτη, από τις 10 Ιανουαρίου 2020, ξεκίνησε πιλοτικά η μαζική αποστολή emails σε όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους, των οποίων τα δελτία ανεργίας λήγουν εντός των αμέσως επόμενων 10 ημερών.

Με τα προσωποποιημένα emails υπενθύμισης, παρέχεται άμεση και έγκαιρη ενημέρωση σε σχέση με την ημερομηνία λήξης της ισχύος των δελτίων ανεργίας. Οι κάτοχοι δελτίων ανεργίας ενημερώνονται, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ξανά μία ημέρα, πριν από τη λήξη της ισχύος των δελτίων ανεργίας τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, η ενημέρωση των κατόχων δελτίων ανεργίας, μέσω προσωποποιημένων emails, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της απώλειας δικαιωμάτων από μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, επειδή δεν προέβαιναν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών στην ανανέωση της ισχύος τους.

Τα δελτία ανεργίας αυτών που δεν τα ανανέωναν έγκαιρα, διαγράφονταν αυτόματα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, από το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΑΕΔ και οι κάτοχοί τους έχαναν τα δικαιώματά τους. Το 2019, το 1/3 των διαγραφών από το μητρώο είχε ως αίτια τη μη έγκαιρη ανανέωση των δελτίων ανεργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η άμεση ειδοποίηση των ανέργων, ούτως ώστε να λαμβάνουν υπενθύμιση για την έγκαιρη ανανέωση της κάρτας τους, να μην χάνουν τα δικαιώματά τους και να μην ταλαιπωρούνται από την ανάγκη επανεγγραφής.

Πλέον, όπως επισημαίνει, «μετά την πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η ηλεκτρονική υπενθύμιση των εγγεγραμμένων ανέργων για την έγκαιρη ανανέωση των δελτίων ανεργίας παγιώνεται. Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι θα λαμβάνουν emails τόσο 10 ημέρες πριν από τη λήξη των δελτίων ανεργίας τους, όσο και μία ημέρα πριν από την καταληκτική ημερομηνία».

«Ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες οι οποίοι συναλλάσσονται με τον ΟΑΕΔ, θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι αποτελεί προτεραιότητά μας ο νέος ΟΑΕΔ καθημερινά να γίνεται πιο φιλικός προς τους πολίτες», σημειώνει ο κ. Πρωτοψάλτης.