Οι μικρές επιχειρήσεις του Χονγκ Κονγκ μετρούν το κόστος της επιδημίας

Καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού προκαλεί τριγμούς σε όλο το Χονγκ Κονγκ, τα συνήθως γεμάτα εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και καταστήματα είναι έρημα, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες κάποιων μικρών επιχειρήσεων να ανησυχούν για το μέλλον τους στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ενώ οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ συνέχισαν την ελεύθερη πτώση τους τον Δεκέμβριο εξαιτίας του αντίκτυπου από τις κάποιες φορές βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, οι φόβοι για τον ιό και οι οδηγίες της κυβέρνησης να παραμείνουν οι πολίτες στο σπίτι τους εντείνουν τις πιέσεις.

Η Λιν Τσαν, 30 ετών, ιδιοκτήτρια ινστιτούτου αισθητικής, δήλωσε στο Reuters ότι η κίνηση έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. «Για την περιποίηση φρυδιών, βρισκόμαστε σε πολύ κοντινή απόσταση με τους πελάτες», δήλωσε η Τσαν.

«Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις κρατήσεων». Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους πελάτες της, η Τσαν προσφέρει δωρεάν μια προστατευτική μάσκα και πακέτα με απολυμαντικά μαντηλάκια ως δώρο όταν ολοκληρώνεται μια περιποίηση – μια μάλλον καλή προσφορά σε μια πόλη όπου ο πανικός των καταναλωτών να αγοράσουν τέτοια είδη έχει αφήσει άδεια τα ράφια των καταστημάτων.

Ο Γου Τζι, 38 ετών, ιδιοκτήτης της εταιρίας Wu Ji Workshop που ειδικεύεται σε μοκέτες και ταπέτα αυτοκινήτων και απασχολεί πάνω από 10 εργαζομένους στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα, νιώθει επίσης τον αντίκτυπο.

«Όλες οι μοκέτες μας κατασκευάζονται στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια στέλνονται στο Χονγκ Κονγκ για να τοποθετηθούν», δήλωσε στο Reuters. «Εάν αποκλειστεί η πηγή των προϊόντων, τότε σπάει ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα».

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει 10 συνοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, χωρίς όμως να επιβάλει το κλείσιμο όλων των σημείων ελέγχου.

Ο Γου θεωρεί τυχερό τον εαυτό του που τα έσοδά του έχουν μειωθεί μόνο κατά 30% όταν κάποιες γειτονικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει τα καταστήματά τους. «Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για παραπάνω από ένα μήνα, θα ξεμείνουμε τελείως από στοκ», δήλωσε.

Ενώ η κυβερνήτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ έχει δηλώσει ότι το κλείσιμο όλων των συνοριακών περασμάτων δεν θα ήταν μια σωστή και πρακτική λύση ενώ θα δημιουργούσε διακρίσεις, ο Γου συνεχίζει να είναι υπέρ μια τέτοιας κίνησης παρά την όποια πιθανή ζημιά στις επιχειρήσεις του.

«Μόνο εάν το Χονγκ Κονγκ κλείσει τελείως (τα σύνορα), θα είναι ευχαριστημένοι οι κάτοικοι της πόλης», δήλωσε ο Γου. «Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα συνεχίσουν να μολύνονται οι γειτονιές. Δεν γνωρίζουμε πότε μπορεί να ξεσπάσουν οι κοινότητες αυτές. Αυτός ο τρόμος είναι που μας φοβίζει περισσότερο».