Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία ο Roubini

0
33

Για τις επιδράσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, τονίζοντας πως το ξέσπασμα του ιού είναι ένα σοκ που θα περιορίσει την ανάπτυξη και θα αυξήσει το κόστος και τον πληθωρισμό.

Όπως αναφέρει, οι επενδυτές τρέφουν αυταπάτες για το πόσο σοβαρό θα είναι το ξέσπασμα του κορωνοϊού για την οικονομία, προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κάνει λόγο για εσφαλμένες υποθέσεις από την πλευρά των επενδυτών, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως είναι ξεκάθαρο πλέον πως πρόκειται για πανδημία.

Θεωρεί πως όταν η ασθένεια εξαπλωθεί και σε άλλες αναπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές, η ζημιά στην οικονομία θα εξαπλωθεί.

Η παγκόσμια επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει, ενώ η άποψη ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V είναι ανεδαφική.

Επίσης η προσδοκία ότι θα παρέμβουν οι κεντρικές τράπεζες είναι επίσης εσφαλμένη, καθώς η νομισματική πολιτική δεν έχει λύση για αυτή την περίπτωση.

Εξάλλου πριν από λίγες ημέρες σε έκθεσή του για το Project Syndicate που επικαλείται το CNBC, ο Roubini τόνισε πως ο κορωνοϊός είναι ένας από τους πολλούς «λευκούς κύκνους» που περιβάλλουν την παγκόσμια οικονομία και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση από τη χρηματιστηριακή κρίση.

Ο οικονομολόγος υπογράμμισε πως υπάρχουν σειρά θεμάτων που θα μπορούσαν να είναι αποσταθεροποιητικά για την οικονομία, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, το ενδεχόμενο χαοτικών προεδρικών εκλογών, η αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα.

«Η λίστα δεν εξαντλείται, αλλά σηματοδοτεί το τι μπορεί να περιμένει κανείς για το 2020» αναφέρει o Roubini.