Σε πτωτική κατεύθυνση η Wall Street

0
35

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του κοροναϊού, με νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται τόσο εντός όσο και εκτός Κίνας βαρύνει και σήμερα την επενδυτική ψυχολογία, κρατώντας τους δείκτες της Wall Street στη χθεσινή πτωτική τροχιά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία τόσο στην κινεζική οικονομία όσο και στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας στο μεταξύ ολοένα και αυξάνεται. Οι λιανικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Κίνα κατακρημνίστηκαν καταγράφοντας πτώση 92% σε ετήσια βάση τις πρώτες 16 ημέρες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Κινεζική Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων (CPCA). Ισχυρό πλήγμα φαίνεται να έχει δεχθεί και η κινεζική αγορά real estate με τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών να βυθίζονται κατά 90% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, τάση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, πληθύνονται και οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών κολοσσών που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στις δραστηριότητές τους, με την Coca-Cola να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα, καθώς ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να φτάσει τις 2 με 3 μονάδες στον όγκο των κιβωτίων προϊόντων, τη 1 με 2 μονάδες στα οργανικά έσοδα και να πλήξει 1 με 2 cents τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο.

Από την άλλη, οι εξελίξεις αυτές έχουν αυξήσεις τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της αργότερα μέσα στο έτος, προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, παρότι ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επιδημία είναι "πολύ πιθανό" να αποτελέσει ένα προσωρινό σοκ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η προσδοκία της αγοράς για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την αμερικανική Federal Reserve συνδέεται με την ανησυχία για ένα σοβαρό οικονομικό σοκ λόγω της επιδημίας. Εάν υποχωρήσουν αυτές οι ανησυχίες, πρόσθεσε, οι εκτιμήσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής επίσης θα αλλάξουν, επιστρέφοντας "σε ένα σενάριο που [τα επιτόκια] μένουν αμετάβλητα".
Δείκτες και μετοχές

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,83% και διαμορφώνεται πέριξ των 28.976 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,87% στις 3.343 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,28% χαμηλότερα, στις 9.625 μονάδες.

Από το "μέτωπο" των αποτελεσμάτων, η Deere & Co. ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο χρήσης αυξήθηκαν 4% στα 517 εκατ. δολάρια ή 1,63 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι πωλήσεις υποχώρησαν 4% στα 7,63 δισ. δολάρια, με την κερδοφορία της πάντως να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών στέλνοντας υψηλότερα τον τίτλος της εταιρείας.

Σημαντική αύξηση καταγράφει επίσης η μετοχή της Dropbox, που επίσης ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.