Σε χαμηλό επτά εβδομάδων κινούνται οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

0
40

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων κινούνταν σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τις αγορές στην Ασία να καταγράφουν βουτιά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης ύστερα από τις αργίες για το κινεζικό νέο έτος, εν μέσω φόβων ότι η επιδημία του νέου ιού θα πλήξει τη ζήτηση στην Κίνα.

Παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις στην Ασία, ωστόσο, άλλες αγορές έδειξαν ενδείξεις ανάκαμψης από το μαζικό ξεπούλημα.

Οι μετοχές άνοιξαν σε θετικό έδαφος στην Ευρώπη εν μέσω ανακούφισης που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε τελικά από την Ευρωπαϊκή ένωση, αν και οι φόβοι για τον ιό κρατούν περιορισμένη την άνοδο.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πανικό, η κινεζική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον δείκτη των blue-chip να υποχωρεί κατά 7,8% σε χαμηλό τεσσεράμισι μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης έχασε 420 δισεκ. δολάρια από την αξία του και το γιουάν ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του στο χαμηλότερο επίπεδο του 2020, υποχωρώντας πέρα από το επίπεδο των 7 γιουάν ανά δολάριο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,2%. Τα blue-chip στο Λονδίνο ενισχύθηκαν κατά 0,4%.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση για όγδοη συνεχή ημέρα, υποχωρώντας κατά 0,9% στις 527,39 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ ο αυστραλιανός δείκτης αναφοράς έκλεισε με πτώση 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν, από τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’, σημείωσε πτώση αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλό τρεισήμισι εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 108,44. Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,25% στο 1,1066 δολάριο.