Σημαντική πτώση καταγράφει η στερλίνα λόγω των “σκληρών όρων” Τζόνσον προς ΕΕ

0
32

Σημαντική πτώση κατέγραφε νωρίτερα σήμερα η βρετανική λίρα – στερλίνα, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει σκληρούς όρους για τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακινώντας τους φόβους ότι η Βρετανία θα φθάσει στο τέλος της 11μηνης μετα-Brexit μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία.

Οι δύο πλευρές έχουν έως τα τέλη του έτους, όταν λήγει η μεταβατική περίοδος, για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το εμπόριο και τις μελλοντικές τους σχέσεις, ωστόσο ο Τζόνσον έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Βρετανία δεν θα ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες και τα ρυθμιστικά πλαίσια του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η ΕΕ, από την άλλη, έχει προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι η πρόσβαση στην ενιαία της αγορά των 450 εκατ. ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο το Λονδίνο θα συμφωνήσει να συμμορφωθεί με τέτοιους κανόνες ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον και την απασχόληση.

Στις 11:15 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραφε πτώση 0,8% στο 1,3105 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,5% στις 84,43 πένες.