Συρρικνώθηκε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2019

0
42

H γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε λόγω των απεργιών που έγιναν κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η συρρίκνωση της οικονομίας αποτελεί πλήγμα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μπορούσε έως τώρα να δικαιολογεί την ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις μεταρρυθμιστική του ατζέντα με την ανθεκτική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης μειώθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, όταν είχε αυξηθεί 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE. Οι 33 οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, ενώ κανείς τους δεν ανέμενε ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο από 0,1%. Για το σύνολο του 2019, η γαλλική οικονομία αυξήθηκε 1,2%, οριακά λιγότερο από το 1,3% που προέβλεπε η INSEE τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση του Μακρόν επιδιώκει την προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία οδήγησε σε απεργίες τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, πλήττοντας ιδιαίτερα τη μεταποιητική παραγωγή. Οι Γάλλοι μεταποιητές, που έπρεπε ήδη να αντεπεξέλθουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μείωσαν την παραγωγή τους κατά 1,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, καθώς οι απεργίες την επιβάρυναν και ένα διυλιστήριο τέθηκε εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν επίσης την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εγχώρια ζήτηση συνέβαλε 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας στην ανάπτυξη, αλλά η μείωση των αποθεμάτων είχε ως αποτέλεσμα μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, ενώ η συμβολή του εξωτερικού εμπορίου ήταν ουδέτερη. Σύμφωνα με την INSEE, η αύξηση της κατανάλωσης επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 0,4% στο τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς οι δαπάνες για μεταφορές – τον τομέα που έγιναν περισσότερο αισθητές οι απεργίες – μειώθηκαν 2%. Η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 1,6% στο τρίτο τρίμηνο.