Θραύσματα στις δεξαμενές καυσίμων των Boeing 737 MAX

0
30

Η Boeing προβλέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα 737 MAX που δεν έχουν παραδοθεί σε πελάτες της, μετά τον εντοπισμό θραυσμάτων στις δεξαμενές καυσίμου ορισμένων αεροπλάνων που διατηρεί σε αποθήκες, καθώς δεν τους επιτρέπεται να πετάξουν.

«Κατά τις εργασίες συντήρησης βρήκαμε θραύσματα ξένων αντικειμένων στα αεροπλάνα 737 MAX που δεν έχουν παραδοθεί και διατηρούμε σε αποθήκες», δηλώνει σήμερα εκπρόσωπος της επιχείρησης σε μήνυμά του, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό των αεροπλάνων στα οποία βρέθηκαν θραύσματα.

«Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε εσωτερική έρευνα και σε άμεσες διορθωτικές ενέργειες στην αλυσίδα παραγωγής μας», προσθέτει.

Όλος ο στόλος των 737 MAX έχει καθηλωθεί στο έδαφος εδώ και σχεδόν έναν χρόνο μετά την συντριβή με θύματα όλους τους επιβαίνοντες δύο αεροπλάνων αυτού του τύπου. Ωστόσο η Boeing κατασκεύασε περίπου 400 επιπλέον 737 MAX μετά την ημερομηνία καθήλωσής τους προτού αναστείλει την παραγωγή τους τον Ιανουάριο. Κανένα από αυτά δεν έχει καταστεί δυνατό να παραδοθεί.

Η εταιρεία αναμένει ακόμη το πράσινο φως των αρχών αφότου αναγκάστηκε να κάνει πολλές τροποποιήσεις στο σύστημα αποφυγής απώλειας στήριξης MCAS, το οποίο ενοχοποιήθηκε για τα δύο δυστυχήματα, και να ρυθμίσει ένα πρόβλημα σε σχέση με τις ηλεκτρικές καλωδιώσεις του αεροπλάνου.

Η παρουσία θραυσμάτων ξένων αντικειμένων στα αεροπλάνα χαρακτηρίστηκε "εντελώς απαράδεκτη" από τον αξιωματούχο του προγράμματος του 737 Μαρκ Τζενκς σε μήνυμα που απηύθυνε στους εργαζόμενους της Boeing στο αεροπλάνο αυτό.

«Με τη βοήθειά σας και με όλη σας την προσοχή θα (τις) εξαλείψουμε τις αστοχίες από την αλυσίδα παραγωγής μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφέροντας λεπτομερώς τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η εφαρμογή νέων υποχρεωτικών καταλόγων ελέγχου, επιπρόσθετες επιθεωρήσεις ή πίνακες που υπενθυμίζουν στους εργαζόμενους όλα τα στάδια που πρέπει να γίνονται σεβαστά.

H Boeing στοχεύει τώρα σε μια επιστροφή στα μέσα του 2020 στους αιθέρες του αεροπλάνου της αυτού, το οποίο ήταν κάποτε αυτό που είχε τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Το αεροπλάνο αυτό έχει καθηλωθεί από τον Μάρτιο του 2019 από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, ενώ οι πτήσεις του απαγορεύτηκαν έπειτα από δύο αεροπορικές τραγωδίες με συνολικά 346 νεκρούς, σύμφωνα με το BBC.

Στις 29 Οκτωβρίου του 2018 οι 189 επιβαίνοντες σε ένα 737 Max 8 της Lion Air έχασαν τη ζωή τους κατά την συντριβή του αεροπλάνου μετά την αναχώρησή του από την Ινδονησία.

Η δεύτερη αεροπορική τραγωδία με 737 Max 8 αφορά την συντριβή στις 10 Μαρτίου του 2019 στην Αιθιοπία αεροπλάνου της Ethiopian Airlines κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους και οι 157 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό. Στις 14 Μαρτίου του 2019 η Boeing καθήλωσε όλον τον στόλο της αεροπλάνων 737 Max.

(Πληροφορίες και από το BBC)