Το ΔΝΤ δεν μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

0
47

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δοθούν ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και τον κόσμο για το 2020, μετά την επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Το ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία αναθεώρησης των προβλέψεών του για την Κίνα ενώ εξετάζει και τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στην παγκόσμια οικονομία, είπε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ραμπάτ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε στο Μαρόκο για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τις συνόδους του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2021 στο Μαρακές.

Τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,3% το 2020, από 2,9% το 2019 και θα φτάσει το 3,4% το 2021.

Η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την απότομη υποχώρηση στην Κίνα θα υπάρξει εξίσου απότομη επάνοδος, αφού περιοριστεί η επιδημία. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις να διαρκέσουν για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη στην Αργεντινή, η Γκεοργκίεβα είπε ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο και ότι θα συναντηθεί σε δύο ημέρες με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Μάρτιν Γκούσμαν για να συζητήσουν «πώς θα μπορούσε το ΔΝΤ να βοηθήσει» τη χώρα. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες θα πρέπει να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της.