Τραμπ: Δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Νέο Δελχί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε σήμερα να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας του με την Ινδία και είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προμηθεύσει το Νέο Δελχί με αμυντικό εξοπλισμό–από drones και ελικόπτερα μέχρι πυραυλικά συστήματα.

Ανυπομονούμε να παράσχουμε "τον καλύτερο και πιο τρομερό στρατιωτικό εξοπλισμό" στην Ινδία, δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε ένα πλήθος περισσότερων από 100.000 ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Αχμενταμπάντ, την μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, λίγο μετά την άφιξή του για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι ανυπομονεί να επεκτείνει την διαστημική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της επίτευξης μιας "απίστευτης" εμπορικής συμφωνίας.

Έξω από ένα γιγαντιαίο στάδιο κρίκετ της πόλης–χωρητικότητας 110.000 θέσεων, το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα στον πλανήτη– πλήθη σχημάτιζαν ουρές, ώρες πριν από την άφιξη του Τραμπ. Η Αχμενταμπάντ είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, του εθνικιστή πολιτικού που έχει αποπειραθεί να οικοδομήσει στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ και ο οποίος προετοίμαζε καιρό μια φαντασμαγορική υποδοχή για τον αμερικανό πρόεδρο.

Από νωρίς σήμερα πολλοί δρόμοι είχαν αποκλειστεί στην Αχμενταμπάντ, καταστήματα είχαν κλείσει και αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί κατά μεγάλους αριθμούς, ως και σε μπαλκόνια και ταράτσες. Μαθητές επιβιβάζονταν σε σχολικά λεωφορεία φωνάζοντας «αγαπάμε τον Τραμπ», άλλα ανεμίζοντας σημαίες της Ινδίας.

Την Πέμπτη ο Τραμπ είχε πει σε προεκλογική του συγκέντρωση ότι "έξι με δέκα εκατομμύρια άνθρωποι" θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής που θα καλύψει η αυτοκινητοπομπή του, αλλά προφανώς είχε κάνει λάθος στον αριθμό καθώς οι διοργανωτές έκαναν λόγο για δεκάδες χιλιάδες.

Οι εκδηλώσεις στην Αχμενταμπάντ θα είναι η ανταπόδοση του Μόντι στην εκδήλωση «Howdy Modi» στο Χιούστον πέρυσι, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη της κοινότητας των Ινδών της Αμερικής, όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου συνέκρινε τον ινδό πρωθυπουργό με τον Έλβις Πρίσλεϊ λόγω του κόσμου που προσέλκυσε. Είχε μάλιστα παραδεχθεί — απρόθυμα — πως ο Μόντι συγκέντρωσε μεγαλύτερο πλήθος από τον ίδιο.

Καθ'οδόν προς την Ινδία ο Τραμπ έγραψε στο Τwitter–στα σανσκριτικά "ανυπομονώ να φθάσω στην Ινδία", ενώ ο Μόντι απάντησε ότι "οι προσκεκλημένοι είναι μετά τον Θεό", κάτι που συνηθίζεται να λένε στην Ινδία.

Από την Αχμενταμπάντ, ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στην Άγκρα, για να θαυμάσει, μαζί με την Πρώτη Κυρία Μελάνια, το ηλιοβασίλεμα στο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, πριν μεταβεί στο Νέο Δελχί για συναντήσεις με στελέχη της ινδικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.