Αξιωματούχος ΕΕ: Θα υπάρχει ευελιξία λόγω κοροναϊού για την Ελλάδα αν χρειαστεί

0
30

Την πρόθεση να υπάρχει κάποια ευελιξία λόγω του κοροναϊού για την Ελλάδα αν χρειαστεί σε όρους απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί εξέφρασε κοινοτική αξιωματούχος σε ενημέρωση που έγινε για το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Αναλυτικά, για τα μέτρα που συζητούνται αναφορικά με τον περιορισμό των επιπτώσεων του κοροναϊού στην οικονομία και θα τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup, αναφέρθηκε πως σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία επηρεαστεί από τις επιπτώσεις του κορονοϊού δεν αποκλείεται να υπάρξει ευελιξία στους στόχους του προγράμματος.

Επισημάνθηκε πάντως από την αξιωματούχο πως δεν έχει γίνει αντίστοιχη συζήτηση για την επίπτωση των έκτακτων συνθηκών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Αναφέρθηκε και σε σχέδια πρόσθετης στήριξης της ρευστότητας στην ΕΕ μέσω πιστώσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αν χρειασθεί.

Επίσης, έκρινε ως θετική την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που θα συζητηθεί στην εν λόγω σύνοδο. Ωστόσο, ανέφερε πως πρόοδος απαιτείται στο θέμα των κόκκινων δανείων

Οι ΥΠΟΙΚ έχει προγραμματιστεί να επικυρώσουν την 5η έκθεση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Επισημάνθηκε πως δε θα συζητηθεί η αλλαγή της χρήσης των κερδών ομολόγων αφού συνεχίζεται η τεχνική προετοιμασία με στόχο το ορόσημο του Ιουνίου.

Η ίδια αξιωματούχος εξήγησε πως η συζήτηση για την κρίση υγείας θα είναι "προκαταρκτική". Και αυτό διότι η επίπτωση του Κοροναϊού θα καθυστερήσει να αποτυπωθεί σε επίσημα οικονομικά στοιχεία.