Άλμα 11,3% ο Dow Jones – Tο υψηλότερο από το 1933

0
31

Οι προσδοκίες ότι μετά την Federal Reserve θα αναλάβει δράση και το Κογκρέσο για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν σήμερα τους δείκτες της Wall Street σε ράλι, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σκαρφαλώνει και πάλι πάνω από τις 20.000 μονάδες σημειώνοντας  άλμα 11,37%.

Αυτή είναι η υψηλότερη ποσοστιαία άνοδος από το 1933 και η μεγαλύτερη σε όρους μονάδας στην ιστορία του δείκτη.

Η συνομιλίες Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται στα τελικά τους στάδια, με τους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για ένα μαζικό πακέτο τόνωσης ύψους 2 τρισ. δολ.  

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξη πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, εκφράζοντας την πεποίθηση της «ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι τις επόμενες ώρες».

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε. Επισήμανε παράλληλα ότι οι Δημοκρατικοί εργάζονται για να προστεθούν περισσότερα μέτρα που θα προσφέρουν βοήθεια στους εργαζόμενους καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν. Ανέφερε τέλος ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την εποπτεία του ταμείου των 500 δισ. δολ. που θα συσταθεί για να προσφέρει βοήθει στις επιχειρήσεις.

Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ.

«Οι διαπραγματευτές είναι στην τελική ευθεία», δήλωσε ο ΜακΚόνελ. «Σήμερα θα τελειώσει όλα αυτό το δράμα από την Ουάσινγκτον. Κοντεύουμε στο τέλος της συζήτησης», πρόσθεσε.

Στo ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άλμα 2.112,98 μονάδες ή 11,37% και έκλεισε στις 20.704,91 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 209,93 μονάδες ή 9,38% στις 2.447,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσέθεσε 557,18 μονάδες ή 8,12% στις 7.417,86 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 29 έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος και μόνο η Verizon Communications έχασε έδαφος (-0,6%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Chevron (23,5%) και ακολούθησαν American Express (+22,8%) και Boeing (21,27%).

Στα μάκρο της ημέρας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις γνώρισαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους από τη Μεγάλη Ύφεση, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της εταιρείας ερευνών IHS Markit.

Η έρευνα της Markit έδειξε μικρή υποχώρηση της δραστηριότητας στη μεταποίηση και βουτιά της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών που έχει πληγεί πιο σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.