Ανάσα 6,8 δις στην αγορά

0
22

Επεκτέινεται σε περίπου 800 χιλιάδες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα ανακοίνωσε πριν από λίγο τις ένδεκα το πρωί το διευρυμένο σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών.

Τα μέτρα καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους και το 76% των ελληνικών επιχειρήσεων στην πλεινότητα των κλάδων.

Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όπως είχαν τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία υπαγωγής και όχι κατά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Επίσης ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνησε ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί κανονικά και στο σύνολό του για όλους τους εργαζομένους της χώρας.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θα είναι σημαντική.

Στο επίπεδο των οφειλών των πολιτών οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή των οφειλών, λαμβάνοντας υπόψην τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

 Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, δηαδή το 75% του συνόλου.

Θεσπίζεται παράλληλα το σχήμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα απαιτούν αλλαγή Προϋπολογισμού με την ενίσχυση του αποθεματικού με 5 δισ. ευρώ. Επίσης, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ κράτη του Νότου, προκειμένου να εκδοθεί ειδικό ομόλογο το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων μηνών: για όσο διαρκεί η κρίση, αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα και για τη στήριξη των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου όταν οι περιορισμοί αρθούν.

Το ταμειακό κόστος των μέτρων είναι πολύ μεγάλο. Και τούτο με δεδομένο ότι τα μέτρα Μαρτίου (2,5% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. ευρώ) προκαλούσαν μηνιαίες απώλειες εσόδων στα κρατικά ταμεία ίσες με 6 δις ευρώ περιλαμβανομένων των αναβολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Τα δημοσιονομικά μέτρα συμπληρώνονται  από ένα σημαντικό ποσό αναπτυξιακών δράσεων που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές (ΕΤΕπ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ). Ένα μέρος αυτών των χρημάτων καλύπτει και δημοσιονομικές ανάγκες.

Α. Γεωργιάδης: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και πραγματική

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά το πέρας της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης.

   Ο υπουργός σημείωσε πως η επόμενη μέρα αναμφισβήτητα θα έχει δυσκολίες για την ελληνική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν με το καλό περάσει ο ιός έχουμε μπροστά μας κουπί, όλα όσα κάνουμε έχουν σοβαρή επίπτωση στην οικονομία μας».

   «Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο, η ζημιά είναι πραγματική» τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού θα θέσουν τα πράγματα υπό έλεγχο.

   Αναφερόμενος στην αναστολή εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως αυτή δεν έχει χαρακτήρα απώλειας της θέσης εργασίας αλλά αντιθέτως διασφαλίζει τόσο αυτή όσο και το ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν τα χρήματα τους.

   «Η αναστολή σημαίνει ότι δεν χάσατε τη δουλειά σας» τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας πως όσοι είναι σε αναστολή εργασίας όταν η επιχείρηση ανοίξει και πάλι θα είναι στις θέσεις τους.

   Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε την άμεση θέσπιση σειράς μέτρων, ακριβώς για να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

   Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού των πολιτών, ο υπουργός εξέφρασε πως αυτά δεν ενέχουν αυταρχισμό δεδομένου ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με το γεγονός πως κρίθηκε αναγκαίο να ληφθούν. Επιπρόσθετα εξέφρασε πως αυτά δεν πρόκειται να αρθούν χωρίς να δώσει έγκριση η επιστημονική επιτροπή.

Γ. Βρούτσης: Σε τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και επαγγελματιών το σχέδιο ενίσχυσης

Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωση ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αλλά και οι αυταπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.

Κατά τα άλλα, την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

Το ποσό των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά δεύτερον, και οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων τεθούν σε αναστολή σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, αλλά συνεχίζουν τη λειτουργία τους.  

Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή θα λάβει μόνο μία αποζημίωση.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα για "πρόσκαιρους λόγους" τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.

Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα σε μία πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβαση εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε "καθεστώς" λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας.  Είναι δυνατή, επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού,  η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.

Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε "καθεστώς" αναστολής της σύμβασης εργασίας,  θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής.  

Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική  αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος  τακτικής ανεργίας.