Αχτσιόγλου: «Μέτρα για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι»

0
29

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει βολική αντιπολίτευση ούτε προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά από την τεράστια υγειονομική κρίση», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», σχολιάζοντας ότι «δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η επικοινωνιακή καμπάνια» και πως «το κράτος πρέπει να παρέχει τις αντικειμενικές συνθήκες ώστε η ατομική ευθύνη να έχει νόημα και να γίνει πράξη».

Είπε ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία», καθώς «αντί για προστασία από τις απολύσεις, ανακοίνωσε έναν μηχανισμό γρήγορων μαζικών απολύσεων.

Δεν είναι μόνο η μη καταβολή ολόκληρου του μισθού, ουσιαστικά καλεί τις επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους με ένα έκτακτο επίδομα».

Τόνισε ότι δεν έχει απαγορευτεί ο συμψηφισμός ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων ούτε η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεράστιες ομάδες του πληθυσμού που είναι παντελώς ακάλυπτες αυτή τη στιγμή, όπως εργαζόμενοι που έκαναν 2-3 μεροκάματα τον μήνα ή με εργόσημο, άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας που είναι «στον αέρα», οι δικαιούχοι του ΚΕΑ.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το κράτος πρέπει να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων ώστε να μην φορτωθούν ξανά την κρίση». Ανέφερε ότι ως προς αυτό υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, καθώς το σύμφωνο σταθερότητας δεν ισχύει, δεν μετράνε οι δαπάνες για τον κορονοϊό στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μαξιλάρι των 37 δισ. Κατόπιν αυτών τόνισε ότι, αν οι εργαζόμενοι πληρώσουν την κρίση, αυτό θα παρατείνει την ύφεση.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή κρίση «δείχνει καθαρά δύο πράγματα», ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται και ότι το κοινωνικό κράτος είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό.

«Σήμερα όλοι κατανοούν την τεράστια σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ πριν από λίγο καιρό είτε παρεμπόδιζαν τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών είτε μείωναν τα κονδύλιά του», προσέθεσε.