Διεθνείς αγορές: Έρχεται το ιππικό;

0
30

Η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών και των τιμών πετρελαίου εντάθηκε σήμερα, καθώς οι αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής άφησαν να εννοηθεί ότι θα υψώσουν κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Τα βασικά χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν άνοδο σχεδόν 3% στην καλύτερη, όπως φαίνεται ότι θα είναι, ημέρα για τις αγορές της περιοχές από το 2016 καθώς οι χρηματιστές ανακάλυψαν και πάλι τη διάθεση για ρίσκο απέρριψαν ασφαλή αλλά χαμηλού κέρδους περιουσιακά στοιχεία.

Ο λόγος; Το…ιππικό.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 7 (G7) θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας για να συζητήσουν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Σύμφωνα με πηγή στη G7, η ανακοίνωση που σχεδιάζουν οι αξιωματούχοι δεν θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για συγκεκριμένα σχέδια δημοσιονομικής ή νομισματικής πολιτικής, αλλά για τους επενδυτές αυτό ήταν καθησυχαστικό σημάδι.

«Η αγορά θέλει πάρα πολύ μια συντονισμένη απάντηση πολιτικής, αλλά το ερώτημα εδώ είναι εάν επαρκεί μια συμβατική απάντηση σε επίπεδο επιτοκίων, ή εάν χρειάζεται και δημοσιονομική απάντηση», δήλωσε ο Σαμίρ Γκόελ από τη Deutsche Bank.

«Το πρόβλημα είναι ότι η σοβαρότητα του προβλήματος δεν είναι πολύ σαφής».

Η απόφαση για τηλεδιάσκεψη της G7 ελήφθη αφού η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ακολούθησε και εκείνη χθες το παράδειγμα των επικεφαλής άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί η απειλή από την επιδημία.

Τα προηγούμενα μηνύματα από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) ότι είναι έτοιμη να ενεργήσει συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στο δολάριο, καθώς τροφοδότησαν προσδοκίες για σημαντική μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της σε δύο εβδομάδες.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε 0,4% στα 107,95 γεν, υποχωρώντας προς το χαμηλό πενταμήνου των 107 γεν που σημείωσε χθες.

Τα σχόλια της Λαγκάρντ σήμαιναν ότι το ευρώ ήταν οριακά χαμηλότερα στο 1,1111 δολάριο, έχοντας ανέλθει σε υψηλό οκτώ εβδομάδων στο 1,1185 δολάριο στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι τιμές πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 2% ύστερα από άλμα άνω του 4% χθες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκαν στα 47,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτά του μπρεντ στα 52,9 δολάρια.

Οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισαν με άνοδο 0,8%, χαμηλότερα από τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, σηματοδοτώντας και πάλι τη δεύτερη συνεχή ανοδική συνεδρίαση.