Έντονα ανοδικά άνοιξε η Wall Street, παρά την πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας στις ΗΠΑ

0
27

Έντονα ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Πέμπτης, με τον βιομηχανικό Dow Jones να οδεύει για την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με την επενδυτική ψυχολογία να αντλεί ώθηση από το πακέτο μέτρων στήριξης των 2 τρισ. δολ. που συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι.

Το νομοσχέδιο – παρά τις διαφωνίες και επιφυλάξεις ορισμένων γερουσιαστών – εξασφάλισε ήδη το πράσινο φως στη Γερουσία και αναμένεται την Παρασκευή να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι το πακέτο θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η αμερικανική οικονομία η οποία κλυδωνίζεται έντονα από τις μαζικές απαγορεύσεις μετακινήσεων και το πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μια πρώτη εικόνα των επιπτώσεων στην αμερικανική οικονομία και κοινωνία έδωσαν σήμερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτοξεύτηκε στα 3,28 εκατ. άτομα την προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο, καθώς μεγάλα και μικρά εργοστάσια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν για την προστασία του πληθυσμού. Οι αναλυτές σημειώνουν μάλιστα ότι πιθανότατα αυτή είναι μόνο η αρχή και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν και άλλες μαζικές απολύσεις.

Δείκτες – Στατιστικά

Στo ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 627,45 μονάδες ή 3,02% στις 21.841,62 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 74,60 μονάδες ή 3,01% στις 2.550,29 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 186,69 μονάδες ή 2,54% στις 7.572,04 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing στα 173,92 δολ. με άλμα 15,00 δολ. ή 9,45% και ακολουθούν η American Express με άνοδο 7,19% στα 96,76 δολ. και η Coca-Cola με κέρδη 5,86% στα 44,05 δολ.

Μόνο η Travelers (-0,46%) και η Caterpillar  (-0,33%) κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Federal Reserve συνεχίζουν τις δημόσιες παρεμβάσεις διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει στο προσκήνιο για την στήριξη της οικονομίας.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύθηκε σήμερα ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να δανείζει χρήματα με "επιθετικό τρόπο" για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της επιδημίας.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Πάουελ, δήλωσε επίσης ότι τα «πυρομαχικά (της Fed) δεν πρόκειται να εξαντληθούν».

«Όσο πιο γρήγορα περάσουμε αυτή την περίοδο και θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να έρθει η ανάκαμψη… Γνωρίζουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί, πιθανόν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά νομίζω ότι πολλοί αναμένουν, και εγώ αναμένω, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανεκκινήσει και θα κινηθεί και πάλι ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.