Έντονη κριτική από επενδυτές και πολιτικούς στη Λαγκάρντ για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού

0
35

Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια ανάσχεσης προχώρησε η ΕΚΤ την Παρασκευή, καθώς η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ αναστάτωσε τους επενδυτές, ακόμη και επικεφαλής κρατών, για την αδέξια κατά πολλούς απάντηση στο ξέσπασμα του κορονοϊού.

Η ΕΚΤ παρείχε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης την Πέμπτη, αλλά η Λαγκάρντ τρόμαξε τις αγορές δηλώνοντας πως δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθήσει τις πληγείσες από τον ιό χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αγορές ομολόγων, όπως η Ιταλία.

Ακολούθησε ένα ισχυρό sell-off στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, ήρθε με ένα πιο υποστηρικτικό μήνυμα.

«Δεν θα ανεχθούμε κανέναν κίνδυνο για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες της ευρωζώνης», αναφέρει ο Lane σε ένα αναπάντεχο blog post σήμερα.

Αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Όπως επισημαίνει το Reuters, οι πρόεδροι της Ιταλίας και της Γαλλίας, φιλο-Ευρωπαίοι και οι δύο, προχώρησαν σε μια σπάνια κίνηση να ασκήσουν κριτική στην ΕΚΤ διότι απέτυχε να δείξει αλληλεγγύη και δεν έκανε αρκετά για να στηρίξει την οικονομία.

Ένα μέλος της ΕΚΤ δήλωσε πως αυτό ήταν μια υπενθύμιση του background της Λαγκάρντ ως πολιτικός και νομικός, κάτι που αναδείχθηκε από τους επικριτές της όταν επελέγη το περασμένο έτος για τη θέση η οποία συνήθως καταλαμβάνεται από εμπειρογνώμονες της νομισματικής πολιτικής.

«Ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια στιγμή. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να συζητάμε για την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα μεταξύ των φίλων. Ακόμη και η παραμικρή ανοησία έχει σημασία εδώ. Έχει σημασία να πεις το σωστό την κατάλληλη στιγμή», αναφέρει μέλος της ΕΚΤ μιλώντας στο Reuters ανωνύμως.

Ο διευθυντής του Eurointelligence, Wolfang Munchau, δήλωσε πως "η γκάφα της Λαγκάρντ δεν διορθώνεται εύκολα διότι αποκαλύπτει ότι προσεγγίζει τη θέση της με τη νοοτροπία ενός δικηγόρου”.

Ορισμένοι πολιτικοί και επενδυτές προχώρησαν και σε συγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, του οποίου η φράση "οτιδήποτε χρειαστεί” στο peak της κρίσης το 2012, έχει πιστωθεί με τη διάσωση του ευρώ.

«Μας λείπει ο Μάριο Ντράγκι», δήλωσε μέσω tweet ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, στέλεχος τώρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ιταλία.

«Η Λαγκάρντ αποδείχθηκε ανεπαρκής απέναντι στη σοβαρότητα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται από τον κορονοϊό».