Eurogroup-Σεντένο: Τα μέτρα αποκλεισμού «φέρνουν τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο»

0
28

«Η επιβολή αποκλεισμού φέρνει τις οικονομίες μας σε κατάσταση που αντιστοιχεί σε πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στην επιδημία του κορονοϊού.

«Γνωρίζουμε ότι η επιδημία δεν έφθασε στην κορύφωσή της. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια», προειδοποίησε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος προτίθεται να παρουσιάσει κατά την συνεδρίαση οικονομικά μέτρα που απαντούν στα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανάσχεση και την αντιμετώπιση της νόσου, στήριξη ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, που θα τους βοηθήσουν να περάσουν αυτήν την περίοδο» μέχρι το τέλος της πανδημίας, είπε.

Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κανόνες της ΕΕ για την δημοσιονομική πειθαρχία και τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα εμποδίσουν σε τίποτε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους, τόνισε ο Μάριο Σεντένο.

«Η ευελιξία είναι εδώ και θα χρησιμοποιηθεί», είπε αναφερόμενος στην ρήτρα διαφυγής που περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης.

«Οι εθνικές προσπάθειες καταβάλλονται χέρι με χέρι με πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε.