Fed: Επείγουσα αύξηση ρευστότητας των τραπεζών ενάντια στις πιέσεις της αγοράς

0
25

H Federal Reserve της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που προσφέρει στις τράπεζες για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρηματοδότησης -ή repo- λειτουργούν σωστά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό που προσφέρει σε πράξεις ημερήσιας διάρκειας από τα 100 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια έως την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω repos δύο εβδομάδων από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια.

Οι πράξεις επαναγοράς αφορούν τράπεζες που διαθέτουν υψηλής ποιότητας εγγυήσεις, όπως κρατικά ομόλογα, για να τα ανταλλάξουν με λειτουργική ρευστότητα.

Οι κινήσεις ήρθαν εν τω μέσω της αναστάτωσης των αγορών στη Wall Street που οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Στην ανακοίνωσή της η Fed ανέφερε ότι η κίνηση έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η προσφορά αποθεμάτων παραμένει άφθονη και να περιορίσει τον κίνδυνο των πιέσεων στην αγορά χρήματος που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην εφαρμογή της πολιτικής.